Peluang Business Online Dengan Modal Yang Rendah

Dalam keadaan kegawatan ekonomi sekarang ini, tentu ramai yang sedang mencari pendapatan sampingan yang mampu menjamin masa depan kita. Sebagai orang Islam, kita percaya bahawa 9/10 daripada punca rezeki adalah melalui perniagaan.

Tetapi, perniagaan bagaimana yang mampu menjemput rezeki yang melimpah ruah ini? Semestinya perniagaan yang bertepatan dengan syarak dan tidak membebankan orang lain. Kalau kita buat perkara yang betul, insyaAllah kita akan dapat keberkatannya dan rezeki yang berpanjangan.

Image result for money from computer

1. Business yang mudah, di mana-mana

 
    Kalau anda masih tercari-cari perniagaan yang mudah, hanya di hujung jari, business Shaklee nitentunya yang terbaik untuk anda. Mana tidaknya, anda boleh menjalankan perniagaan anda di mana-mana sahaja! Asalkan ada internet.. Hatta jika anda pergi ke luar negara sekalipun, perniagaan anda masih boleh on. Itu yang saya suka sangat dengan business Shaklee ni. Memang kena dengan jiwa saya sebagai suri rumah ni.

   Saya boleh menjaga sendiri anak-anak di rumah, dalam masa yang sama boleh menjana income. Anak-anak tidak terabai, kewangan pun stabil alhamdulillah. Saya tertarik sangat dengan kisah rakan business Shaklee saya yang lain. Ada yang tengah get ready nak bersalin pun masih boleh close order Shaklee. Dalam pantang pun business masih berjalan. Punyalah nak kata rezeki tu memang di mana-mana sahaja.. Tapi, business Shaklee ni bukan hanya untuk suri rumah sahaja. Ramai juga rakan-rakan saya yang masih bekerja tetap di luar dan dalam masa yang sama buat business Shaklee ni secara sampingan. Tiada paksaan. 

2. Patuh syariah

  Seperti yang saya kata sebelum ini bahawa kita perlu mencari rezeki yang halal, sudah tentu saya pilih Shaklee setelah mengkaji dahulu bagaimana sistemnya. Ia menggunakan sistem Multilevel Marketing (MLM) yang patuh syariah.

   Siapa yang usaha lebih, dia yang akan dapat lebih. Downline boleh sahaja berada di kedudukan yang lebih tinggi daripada uplinenya, jika dia usaha lebih. Tiada istilah upline boleh goyang kaki dan orang bawah sahaja yang bertungkus lumus buat kerja. Siapa yang mahu berjaya, usaha lebih, dia pasti akan dapat habuan setimpal dengan usahanya. Semua orang mempunyai peluang yang sama. Adil bukan? 

3. Modal yang rendah, untung tanpa had

   Kalau kita selalu dengar untuk masuk ke dalam alam perniagaan, kita perlukan modal yang besar untuk dapat untung yang besar. Ada yang sehingga perlu buat pinjaman di bank beribu-ribu.

   Tetapi, dalam business Shaklee, semua itu tidak perlu! Dengan hanya modal serendah RM68.90, anda sudah boleh memulakan perniagaan anda.. Dan, yang menariknya, anda berpeluang untuk mendapat keuntungan tanpa had, selagi anda berusaha betul-betul. 

4. Kelas marketing percuma

    Apa yang penting dalam business Shaklee adalah anda belajar cara marketing. Tapi, jangan risau kerana jika anda join Shaklee dengan saya, anda akan dimasukkan ke dalam support group secara percuma.. Di sini, anda akan diajar cara-cara marketing dan apa yang anda perlu lakukan dalam perniagaan anda.

  Setiap hari, akan ada tiga kali sesi perkongsian daripada leader-leader yang berpengalaman. Dari motivasi pagi, tips marketing hinggalah ke kelas produk di malam hari. Semuanya diajarkan secara online. Kalau rasa tak cukup lagi, ada juga pihak Shaklee sendiri anjurkan kelas-kelas offline di kawasan terpilih seluruh Malaysia. Tinggal terserah sahaja pada kita sama ada nak ambil peluang tersebut atau tidak. Memang tiada paksaan. 

5. Syarikat bertaraf antarabangsa

  Tambahan lagi, produk Shaklee telah dikenali ramai. Memang ramai orang di luar sana yang mencari Shaklee kerana produknya bermutu tinggi. Shaklee merupakan satu-satunya syarikat suplemen yang mempunyai Landmark Study. Shaklee bukan sahaja menjalankan ujian klinikal ke atas produk-produknya, malah amat menitikberatkan pemuliharaan alam sekitar.

   Pada tahun 2000, Shaklee menjadi syarikat pertama di dunia yang memperolehi pensijilan Climate Neutral dan mengimbangi sepenuhnya pembebasan karbon dioksida, di mana ia menghasilkan impak sifar bersih pada alam persekitaran. Jadi, Shaklee bukanlah calang-calang syarikat suplemen. Ia mendapat pengiktirafan antarabangsa. Ini yang membuatkan saya bertambah yakin dengan syarikat business saya ini!

Nak tahu apa lagi yang business Shaklee boleh bagi? Boleh baca lebih di sini.

Kalau nak baca kisah saya dengan Shaklee, boleh baca di sini.
Mari kita tengok pula apa kata rakan Shaklee ini..
Anda nak jadi seperti kami??
Boleh klik di sini untuk mendaftar :
Atau hubungi saya untuk maklumat lanjut :
012-6830069
Bazilah

Continue Reading

Set Ibu Mengandung Shaklee : Keperluan Nutrisi Yang Lengkap

Anak merupakan anugerah Allah yang tidak terhingga. Tahniah diucapkan kepada anda yang bakal menimang cahaya mata! Sebagai ibu atau bakal ibu, tentunya kita mahukan hanya yang terbaik untuk anak kita. Jadi, kita perlu menjaga kesihatan kita sebagai ibu dari sebelum mengandung lagi, apatah lagi ketika sedang hamil. Untuk itu, para suami juga harus memberikan sokongan kepada isteri anda supaya proses mengandung berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah yang besar. Sebab itulah, setiap ibu yang hamil perlu dihadiahkan Set Ibu Mengandung Shaklee! ­čśŐ
Sebelum saya kupas lebih lanjut mengenai Set Mengandung Shaklee, eloklah rasanya saya senaraikan di sini simptom-simptom yang biasa dialami oleh ibu hamil :

Simptom Ibu Hamil

 

1) Morning sickness, iaitu rasa mual atau pening2, sakit kepala pada pagi hari
2) Anemia, iaitu kurang sel darah merah
3) Emosi mudah terganggu, sama ada mudah marah atau menangis
4) Alahan yang teruk
5) Kurang selera makan
6) Mudah penat dan rasa malas
7) Kelihatan lemah dan pucat
8) Kerap rasa loya dan kerap muntah-muntah
9) Kejang kaki atau kebas-kebas kaki terutamanya pada waktu malam
Jika anda mengalami salah satu daripada masalah di atas, anda berada dalam track yang betul! Anda memang memerlukan suplemen ibu mengandung agar nutrisi badan anda sebagai ibu dan nutrisi anak dalam kandungan dapat dipenuhi.
Ok, sekarang kita tengok pula apa yang ada dalam Set Ibu Mengandung Shaklee ni..
ESP ni penting bagi memastikan si ibu kekal bertenaga dan tidak mudah letih. Ia merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh kita. Oleh kerana ia mempunyai kadar glisemik indeks yang rendah (hanya 39), ia sangat sesuai diambil oleh ibu hamil yang mempunyai kencing manis.
Ibu hamil yang normal apatah lagi, memang sangat digalakkan ambil sebagai pelengkap nutrisi seharian. Seeloknya para ibu makan makanan dalam kuantiti yang sedikit, tetapi kerap.
Ini untuk mengelakkan perut si ibu kosong, di mana perut yg kosong akan mendorong si ibu untuk muntah-muntah apabila berlaku alahan. ESP yang dalam bentuk serbuk ini sangatlah membantu si ibu dari berlapar.
2. B-Complex
B-Complex sangat penting bagi ibu hamil dalam mengelakkan spina bifida pada bayi. Antara kandungan dalam B-Complex Shaklee adalah asid folik yang dapat mencegah daripada berlakunya perkara tersebut. B-Complex membantu tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi. Ia membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru dan mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
Selain itu, B-Complex membantu badan menukarkan makanan kepada tenaga. Jadi, pengambilannya boleh mengurangkan masalah keletihan atau kelesuan. Ia juga membantu mencegah anemia, sakit kepala, pening-pening, migrain, muntah-muntah dan mabuk-mabuk. Oleh kerana simptom inilah yang selalu dialami oleh para ibu mengandung, itulah sebabnya mereka disarankan untuk mengambil B-Complex.
3) Vitamin C
Manfaat utama vitamin C adalah untuk membentuk kolagen, di mana ia adalah sebatian asas otot, rangka, gusi, tisu dan tulang. Ini sangat penting agar bayi dapat terbentuk dengan normal tanpa memudaratkan si ibu. Vitamin C juga membantu badan menyerap vitamin-vitamin lain, di samping membantu meningkatkan sistem imun si ibu dan bayi. Bonus tambahan, si ibu dan bayi akan mendapat kulit yang cantik dan cerah.
4) Vita-lea Iron Formula
Vita-Lea Shaklee merupakan multivitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia yang asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral”, kemudian disingkatkan kepada “Vita-min”. Ia mengandungi 30 nutrisi harian lengkap bagi memenuhi keperluan nutrisi setiap orang, terutamanya ibu mengandung. Jadi, si ibu tidak perlu risau sekiranya kurang selera makan kerana Vita-Lea boleh membantu si ibu tadi melengkapkan lompong-lompong nutrisi daripada makanan yang si ibu makan.
5) Ostematrix
Di dalam Ostematrix, terdapat bukan hanya kalsium, malah vitamin D dan magnesium yang membantu penyerapan kalsium dalam badan. Kalsium sangat diperlukan oleh ibu mengandung untuk membentuk pembentukan tulang bayi, juga menguatkan tulang si ibu. Ia juga membantu mengelakkan kekejangan dan kekebasan kaki si ibu, terutamanya pada sebelah malam.
Selain itu, Ostematrix boleh membantu si ibu mendapatkan tidur yang lebih lena dan mengelakkan si ibu mengalami sembelit, mahupun buasir.
6) OmegaGuard
OmegaGuard mempunyai kandungan minyak ikan tulen yang lengkap dengan 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA dan DHA yang sangat membantu perkembangan otak dan mata si bayi. Kajian terbaru mendapati pengambilan Omega 3 pada bulan-bulan terakhir kehamilan membantu meningkatkan perkembangan sensori, kognitif dan motor bayi.
Mari kita lihat video ini.. Pengalaman akak yang pernah amalkan Set Hamil Shaklee..

 

 

Menarik bukan?
Tidak dinafikan lagi bahawa ibu mengandung sangat memerlukan suplemen bagi menampung kekurangan nutrisi daripada makanan biasa. Mana tidaknya, nak makan pun tak lalu kan?
Kalau dibiarkan berlarutan, risau memudaratkan ibu dan bayi dalam kandungan tu. Kadang, kita tak rasa sekarang kesannya tu. Nanti dah lanjut usia baru lah nak menyesal tak amalkan suplemen. Jangan jadi macam ni tau.. Melaburlah hari ini untuk kesihatan dan kebahagiaan hari esok!
Klik di sini segera untuk membeli :
Atau inginkan harga yang lebih murah dengan menjadi ahli? Klik sini :
Pengeda Shaklee Kuantan
Atau hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma!
Bazilah
WhatsApp/Call/SMS : 012-6830069
Fb : Towards Quality Life
Ig : towardsqualitylife
Continue Reading

Tips Kurangkan Rasa Sakit Bersalin

Bila cakap mengenai bersalin atau dengar kisah bersalin orang lain, pastinya kita merasa gerun dan takut untuk bersalin, kan? Walaupun dah beberapa kali bersalin, pengalaman bersalin setiap anak pasti berbeza. 
Tapi, tahukah anda bahawa ada cara atau tips yang boleh anda amalkan untuk mengurangkan sakit kontraksi ketika bersalin?
Berikut merupakan beberapa cara untuk mengurangkan rasa sakit kontraksi yang boleh para ibu amalkan sebagai persediaan untuk menghadapi kelahiran.
1. Mencari sebanyak mungkin informasi mengenai kelahiran. Lebih banyak yang kita tahu, insyaAllah kita akan rasa lebih relax sebab kita lebih bersedia.
2. Belajar mengenai pernafasan berirama.
3. Memeluk pasangan untuk mendapatkan semangat daripadanya dan ia dapat membantu mengurangkan kesakitan.
4. Minum sedikit minuman isotonik atau air, antara sela masa contraction.
5. Makan makanan yang kaya dengan karbohidrat, sedikit tetapi lebih kerap apabila lapar.
6. Kipas diri dengan kipas kecil elektrik.
7. Mengerang atau merintih, tetapi bukan secara keterlaluan.
8. Memegang tangan pasangan kita.
9. Gambarkan dalam fikiran kita, bayi bergerak ke bawah melalui pelvis dalam setiap kontraksi.
10. Bergurau dengan dengan pasangan, jururawat, bidan mahupun doktor. Jangan terlalu serius.
11. Dapatkan kucupan dari pasangan atau dari orang tersayang.
12. Mendengar muzik atau ayat-ayat Quran bagi yang Muslim.
13. Berjalan-jalan di sekitar bilik untuk mengurangkan rasa sakit dan lenguh.
14. Berehat dengan selesa di atas longgokan bantal.
15. Buka pelvis selebar yang mungkin, contohnya melultut pada sebelah kaki, dan sebelah kaki lagi keluar ke tepi.
16. Berfikiran positif selalu.
17. Mengeluh lembut dengan setiap nafas.
18. Kerap berulang ke tandas. Pundi kencing yang penuh melambatkan proses kelahiran.
19. Mempercayai badan kita sendiri.
20. Lelap sebentar antara kontraksi. 
21. Meminta maaf daripada pasangan dan orang terdekat.
Selain daripada tips2 yang saya berikan di atas, Shaklee juga ada produk2 yang boleh membantu mengurangkan sakit ketika bersalin.

1. Ostematrix Membantu Dalam Proses Kelahiran Bayi

Bagaimana Ostematrix boleh membantu proses kelahiran bayi dan membantu mengurangkan rasa sakit?
Kalsium dan magnesium membantu dalam proses melahirkan bayi. Jika seseorang ibu tidak mempunyai cukup magnesium dan kalsium, kekejangan boleh berlaku. Pada masa yang sama, gabungan kalsium dan magnesium dapat membantu dalam mengecutkan rahim dan menolak bayi untuk keluar dengan lebih cepat tanpa membuatkan si ibu merasai kesakitan yang amat sangat. Ini kerana, seluruh saraf badan berada dalam keadaan tenang dan tidak stress.
Magnesium pula boleh bertindak sebagai natural inducer. Kalsium diperlukan dalam setiap otot tubuh untuk membantu pergerakan. Ketika ibu hamil sedang dalam keadaan stress semasa fasa kesakitan, digalakkan untuk mengambil Ostematrix untuk relief muscle contraction dan membuatkan sedikit mengantuk. 
Sekiranya paras kalsium dan magnesium rendah semasa hampir bersalin melahirkan anak, proses kelahiran akan menjadi lebih panjang. Ibu akan mudah mengalami tekanan dan boleh menimbulkan rasa sakit yang keterlaluan. Ibu akan rasa kepenatan, dan jika tidak mampu meneruskan, kemungkinan untuk melakukan kelahiran dengan pembedahan secara kecemasan adalah besar.
Jadi, Ostematrix ini adalah suplemen yang sangat digalakkan untuk diamalkan semasa hamil dan semasa hampir kepada proses kelahiran.
Selain Ostematrix, ESP (Energizing Soy Protein) juga boleh membantu memberikan tenaga kepada si ibu semasa hendak bersalin. Para ibu perlu mempunyai tenaga yang cukup kerana proses kelahiran amat memenatkan! 
Seeloknya para ibu makan dahulu sebelum bersalin. Paling tidak pun, makanlah beberapa biji kurma ketika telah datang rasa kontraksi tersebut.
Selamat mencuba! Semoga Allah permudahkan urusan bersalin ibu-ibu sekalian.
Kalau nak beli, klik sahaja di sini :

Kalau nak beli dengan harga yang jimat, daftar sekarang! :
Atau, hubungi saya untuk dapatkan konsultasi percuma !
012-6830069
Bazilah
Continue Reading

Shaklee Collagen Powder Bantu Dapatkan Badan Yang Cantik Dan Sihat

Bila orang cakap sahaja mengenai kolagen, pasti ingat kolagen ni untuk cantik je. Nak kulit yang anjal, tegang, awet muda, flawless, macam-macam lagi lah yang seangkatan dengannya. Betul tak?
Tapi, tahu tak yang sebenarnya, kolagen ni adalah satu keperluan tubuh?
Sebenarnya, kolagen boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita. Namun, semakin meningkat usia kita, semakin berkurangan penghasilan kolagen oleh tubuh kita.  Kandungan kolagen dalam badan seseorang paling tinggi, atau pada paras maksimum ketika seseorang berumur 20 tahun. Bermula dari 21 tahun, badan seseorang akan mengalami kadar penurunan kolagen dalam badan dengan drastik. Dan paling drastik kadar penurunannya ketika berusia 35 tahun ke atas. Lebih daripada 65% kolagen hilang ketika itu! Jadi, berwaspadalah sesiapa yang telah mencecah atau hampir mencecah 35 tahun.
Kenapa saya kata begitu?
Sebabnya, setiap hari, tubuh kita memerlukan 4000mg kolagen. Ia sangat penting untuk :
1) Mendapatkan kulit yang cantik dan anjal
2) Membina otot
3) Mendapatkan rambut yang subur dan sihat
4) Kesihatan sendi
5) Meningkatkan metabolisma badan
6) Mengurangkan selulit atau stretch mark
7) Menguatkan kuku dan gigi
Nampak tak kat situ, yang kolagen juga membantu kita untuk hidup dengan lebih sihat?
Oleh kerana kolagen dalam badan kita semakin berkurang, kita perlulah mengambil sumber kolagen dari makanan kita untuk memastikan sistem tubuh kita berjalan dengan lancar, dan kita dapat buat kerja dengan lebih efektif.
Tapi, bukan sembarangan kolagen kita boleh ambil ye.. Ada banyak jenis kolagen di pasaran, dari yang murah hingga yang mahal. Tapi, siapa boleh jamin yang kolagen di luar sana betul-betul selamat dan berkesan?
Kalau tanya saya, semestinya saya memilih Shaklee Collagen Powder (SCP)!
Ia diperbuat daripada 7 bahan utama yang pastinya dari sumber semulajadi dan bukannya dari sumber bahan kimia buatan di dalam makmal. 7 bahan utamanya adalah :
1) Kolagen ikan snapper
2) Ektrak cengkerang
3) Ekstrak Pfaffia 
4) Lactobacillus Acidophilus
5) Vitamin B
6) Vitamin C
7) Ekstrak biji Camelia Japonica 
Ekstrak cengkerang di dalam SCP sangat bagus untuk kesihatan sendi dan mata.
SCP juga boleh membantu proses detoks badan kerana mempunyai probiotik Lactobacillus Acidophilus bagus untuk kesihatan perut sepertimana yang terdapat di dalam Yakult, tetapi Yakult menggunakan strain Shirota.

Kenapa Shaklee Collagen Powder adalah terbaik?

1) Kolagen dalam SCP diekstrak daripada sisik ikan merah. Kerana itu juga ia dikenali sebagai RSS Collagen (Red Snapper Scale Collagen). Ikan merah ini hidup 5000 meter di bawah paras laut yang jauh dari pencemaran dan sisiknya tahan tekanan air yang tersangat tinggi di kedalaman 5000 meter.
2) 1 sachet SCP mengandungi 4000mg kolagen, bersamaan dengan keperluan harian tubuh kita
3) Saiz kolagen segar adalah 3000 dalton, tetapi SCP dihasilkan pada saiz 1000 dalton untuk memudahkan penyerapan. Tahu tak, bahawa cara memilih kolagen yang terbaik adalah melihat kepada saiznya? Saiz yang tepat akan memastikan tubuh badan menyerap kolagen yang masuk ke dalam badan secara optima. 
4) Shaklee menjalankan ujian klinikal ke atas kesan kolagen. Hasilnya, terdapat perubahan yang sangat ketara pada kulit selepas penggunaan 4 kotak SCP secara konsisten. 4 kotak SCP bersamaan 8 minggu pengambilan SCP dengan 1 sachet sehari.
Ingin dapatkan Shaklee Collagen Powder anda hari ini?

Klik di sini :

Nak jadi ahli dan beli dengan harga yang lebih murah?
Klik sini :
Atau, perlukan khidmat nasihat atau konsultasi dari saya?
Hubungi saya,
012-6830069
Bazilah

Continue Reading

Ostematrix, Bukan Sekadar Kalsium!

Tahu tak? Ostematrix Shaklee bukan hanya membekalkan kalsium kepada anda, tetapi lebih daripada itu.. Ada apa dalam Ostematrix ni? Kandungan utamanya memang kalsium, tapi meh tengok sini apa yang ada dalam dia..

Ostematrix membekalkan :


1) 1000 mg unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semulajadi

2) 400 mg magnesium untuk memnatu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya.

3) 400IU vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium

4) 1.6 mg zink, 0.2 mg tembaga, 0.2 mg manganese untuk mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang

5) 3 mg boron untuk membantu metabolisme tulang

Banyak je pil kalsium yang ada dekat pasaran sekarang ni.. Jadi apa yang istimewanya Ostematrix ni?

Keistimewaan Ostematrix Shaklee :

1. Kesemua mineral yang terkandung di dalamnya merupakan nutrien penting untuk membantu membina ketumpatan tulang.

2. Kaplet bersaiz kecil dan mudah ditelan

3. Penyerapan diuji secara klinikal. Dalam kajian tersebut, 10 orang sukarela mengambil 2 tablet Ostematrix. Setiap jam dalam tempoh 12 jam bacaan serum kalsium diukur. Hasil kajian menunjukkan peningkatan paras kalsium darah yang signifikan dalam tempoh 5 jam pertama dan secara perlahan mengalami penurunan dalam tempoh 12 jam pemantauan. Ini membuktikan kalsium dari Ostematrix diserap dengan baik oleh tubuh. 
Boleh baca di sini untuk lebih info :



Manfaat Ostematrix :

1. Menguatkan tulang – kalsium menghalang osteoporosis, merawat tulang retak, osteomalasia (riket orang dewasa) dang menguatkan kuku, kerangka, gigi dan sistem saraf.
2. Memperbaiki kekejangan dan kebas – Kejang dan kebas kaki, sakit sendi dan arthritis dapat diperbaiki dengan pengambilan 600 mg kalsium sebelum tidur.
3. Meringankan stress – Ostematrix mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, penenang saraf, impuls saraf, memperbaiki jantung berdebar, menggalakkan tidur lebih selesa, gementarm stress dan mimpi buruk. Ia juga membantu dalam masalah mood swing, depresi, pitam dan sakit kepala.
4. Memperbaiki masalah haid – terdapat kajian yang melaporkan bahawa pengambilan 1000 mg kalsium dan magnesium serentak dapat meringankan sakit ketika haid dan membantu pembuangan air besar.

5. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan sakit gastrik.

6. Pengalkalian tubuh – kalsium adalah mineral alkali di mana ia membantu memastikan keseimbangan pH tubuh badan kita.

7. Membekalkan vitamin D – meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka dan memperbaiki penyakit periodontal.

8. Membekalkan magnesium – magnesium merupakan ion positif kedua terpenting dalam tubuh kita. Ia menggalakkan komposisi tulang rawan, membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh bagi menghasilkan tenaga, menghalang endapan kalsium, melarut dan menghalang pembentukan batu karang dan batu hempedu serta membantu dalam masalah fruktuasi glukos.

9. Membekalkan zink, boron, manganese dan kuprum – memelihara metabolisme kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang rawan dan menghalang arthritis.

Siapa yang memerlukan Ostematrix?

1) Mereka yang mudah letih, insomnia dan sukar bangun pagi

2) Ibu hamil dan ibu yang menyusukan

3) Mereka yang mempunyai masalah gigi reput

4)  Mereka yang sering mengalami masalah PMS yang sangat teruk

5) Mereka yang mengalami sembelit

6) Mereka yang alergi terhadap sebarang produk bahan tenusu

7) Mereka yang mengalami gejala osteoporosis

8) Mereka yang selalu sakit kaki, kejang kaki, lenguh dan kebas

Testimoni Pengguna Ostematrix :




Nak cuba Ostematrix ni? Boleh beli di sini :



Nak kan konsultasi percuma?

www.wassap.my/60126830069
Bazilah



Continue Reading

Vita-Lea Membantu Mencegah Anemia Ibu Hamil

Mengandung atau hamil merupakan saat yang paling indah, terutamanya bagi first time mom. Para ibu perlu ada ilmu yang cukup terutamanya mengenai kesihatan ibu dan anak supaya proses mengandung dan kelahiran berjalan lancar. Antara masalah utama ibu mengandung adalah Anemia, di mana si ibu kekurangan darah atau kekurangan zat besi (iron). Paras Haemoglobin (Hb) dalam darah adalah rendah. Ibu hamil dinasihatkan untuk mempunyai paras Hb melebihi 11 untuk memastikan bayi yang dikandung hidup sihat.

Zat besi atau iron adalah nutrien penting untuk badan manusia. Seorang lelaki dewasa yang sihat mempunyai 40 hingga 50 mg iron per kilogram berat badan manakala wanita dewasa mempunyai 35 hingga 50 mgs per kilogram berat badan. 
Iron memainkan peranan yang sangat penting dalam pengangkutan oksigen daripada paru-paru ke tisu. Iron bergabung dengan oksigen dalam paru-paru dan melepaskan oksigen dalam tisu-tisu yang memerlukan. Iron digunakan dalam pembuatan haemoglobin.
Iron juga memainkan peranan dalam fungsi normal imuniti. Kekurangan iron telah menunjukkan badan kita mudah mendapat jangkitan.

Kajian di negara-negara membangun seperti Singapore, Hong Kong dan USA mendapati bahawa anemia yang diakibatkan dari kekurangan zat besi dalam kalangan ibu mengandung meningkatkan risiko kelahiran pra matang.

Dalam kajian besar lain yang dijalankan di China, Hb yang rendah sebelum mengandung meningkatkan risiko bayi kurang berat badan semasa dilahirkan.

Mereka yang mengalami anemia adalah mereka yang kekurangan zat besi, atau iron. Jika seseorang kekurangan iron, banyak kesan bahaya yang akan ditanggung seseorang, lebih-lebih lagi jika dia wanita yang mengandung.

BERAPA ZAT BESI PENGHIDAP ANEMIA?

Walaupun penyebab anemia adalah kurang zat besi, namun seseorang masih boleh mengalami kekurangan zat besi walau paras Hb nya normal.

Aneh kan?

Cuba bayangkan begini..

Badan kita ada 1 tabung zat besi. Zat besi yang disimpan dalam tabung ini dipanggil ferritin. Jika badan kita mengalami kekurangan zat besi atau banyak zat besi yang diperlukan badan, dia akan korek tabung tersebut. Jadi, apa bila darah diambil, Hb kita masih normal tapi kandungan ferritin dalam tabung itu telah berkurang. Jika tabung tersebut tidak dipenuhkan kembali, risiko anemia adalah tinggi.

Kekurangan zat besi walaupun Hb normal memberi kesan yang tak baik.
Antaranya, keupayaan fizikal seseorang akan berkurang.
Keupayaan seseorang untuk membuat kerja berat sedikit mungkin terganggu.
Ia juga mengganggu keupayaan orang tersebut untuk berfikir dan membuat keputusan yang tepat dalam hidup.

Apalagi jika seseorang mengalami anemia, mereka akan mengalami simptom2 seperti :

1) Cepat penat walaupun hanya buat kerja ringan
2) Emosi tidak stabil
3) Tekanan perasaan
4) Stress
5) Masalah fizikal seperti pitam, sesak nafas dan jantung berdebar

Bagi ibu mengandung pula, kurang zat besi dengan atau tanpa anemia boleh menjejaskan perkara berikut :

1) Perkembangan otak bayi
2) Kelahiran pra matang
3) Bayi lahir kurang berat
4) Kompilasi kelahiran

Selepas melahirkan pula, risiko anemia juga tinggi dan ibu tersebut mempunyai risiko kematian!

Jadi, jangan pandang enteng dengan kekurangan zat besi ini!

Jika anda ada simptom-simptom seperti otak tidak dapat berfikir dengan bijak dan selalu letih, segeralah berjumpa dengan doktor anda dan ambillah supplemen iron atau zat besi..

TAPI..
Hati-hati dengan supplemen zat besi sembarangan. Kadang2, jika Hb tidak juga naik setelah mengambil vitamin iron, misi akan menyuruh anda meningkatkan dose iron tersebut. Dan, tahukah apa risiko yang bakal dialami? SEMBELIT! Lebih-lebih lagi jika kurang minum air. Mengandung kalau sembelit memang bertambah lagi masalah. Nak meneran tu silap-silap bayi pula yang terteran.

Jadi, apa kata ambil sahaja multivitamin dari Shaklee yang telah berusia 102 tahun tu..

Vitalea Iron Formula

Ia merupakan multivitamin yang tertua di dunia!
Hakikatnya, nama ‘Vitamin’ itu sendiri diasaskan oleh Shaklee yang berasal dari perkataan ‘Vitalised-Mineral’.
Ia merupakan produk pertama Dr Forest C Shaklee yang merupakan makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki.
Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Ia merupakan “killer product” of Shaklee kerana ia adalah multivitamin beserta iron yang sangat penting dalam pembentukan darah dan sel seseorang.

Selain itu, Vitalea mempunyai kelebihan lain sepert :

1) Membantu mencantikkan kulit wajah
2) Membantu mendapatkan kuku yang licin
3) Membantu menguatkan akar rambut
4) Membantu mencegah penyakit tiroid atau beguk, iaitu penyakit yang terjadi akibat kekurangan iodin
5) Suplemen penting untuk diet atau slim kerana apabila kita kurang makan, pengambilan Vitalea membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu
6) Membantu menegangkan kulit badan

Ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak sangat digalakkan mengamalkan pengambilan Vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan iron oleh si ibu dan ia juga sangat penting untuk tumbesaran si anak.

Tahukah mengapa sesetengah ibu yang mengandung mahupun menyusukan anak mudah pitam atau pening kepala?
Hakikatnya, ibu-ibu ini kekurangan zat besi atau iron dalam pengambilan diet harian mereka.

Terdapat juga kajian yang mendapati bahawa ibu mengandung perlu ambil cukup zat besi untuk dapat anak yang bijak.

STATUS ZAT BESI BAYI BARU LAHIR

Terdapat hubungkait yang sangat penting antara kandungan ferritin ibu dan bayi, di mana status zat besi bayi selepas lahir sangat bergantung kepada status zat besi ibunya semasa mengandung.

Zat besi diperlukan bayi untuk :

1) Pembentukan otak yang normal. Zat besi menempunyai sejenis enzim yang terlibat dalam prosos metabolik otak.

Kajian terhadap haiwan mendapati terdapat suatu masa zat besi sangat diperlukan secara kritikal di peringkat awal mengandung. Sekiranya zat besi tidak mencukupi ketika itu, pembentukan otak janin akan terjejas dan tidak boleh dibaiki semula! Dalam erti kata lain, sekiranya bayi yang cukup kandungan zat besi mempunyai kapasiti otak sebanyak 100%, mungkin jika kandungan zat besi tidak mencukupi kapasiti otaknya berkurang kepada 80% atau lebih kurang. Namun, ini adalah kajian yang dijalankan ke atas haiwan.

Satu kajian di Chilenean menunjukkan sekiranya terdapat kekurangan zat besi dalam peringkat awal kanak-kanak, kebolehan mengingat dalam kanak-kanak 4 dan 10 tahun terjejas walaupun dirawat dengan zat besi secukupnya selepas itu!

Kajian ke atas murid-murid sekolah rendah di Malaysia pula mendapati bahawa kanak-kanak yang mengalami kekurangan zat besi atau anemia mengambil masa yang lebih lama untuk mengambil tindakan melalui rangsangan penglihatan (visual motor coordination).

Kesimpulannya, kekurangan bekalan zat besi mungkin memberi kesan negatif kepada perkembangan otak bayi dalam kandungan dan menjejaskan perkembangan kemahiran fizikal (psychomotor) bayi yang baru lahir secara KEKAL!

Mungkin ramai yang tidak bersetuju dengan hasil kajian ini, kerana mungkin walaupun ibu itu anemia semasa mengandung, tetapi anak-anaknya tetap bijak dan pandai belajar. Yang dimaksudkan menjejaskan perkembangan kemahiran fizikal anak bukanlah sama ada dia pandai atau tidak, tetapi lebih kepada kebolehan otak dia yang mungkin lebih kurang berbanding kanak-kanak yang mendapat cukup zat besi semasa dalam kandungan.

Jadi, sekiranya anda tidak mahu mendapat risiko-risiko yang dinyatakan di atas, apa kata ambil Vitalea ini sekarang!

Pelaburan yang anda lakukan sekarang sangat berguna di kemudian hari. Percayalah..

Hubungi saya,

Bazilah
012-6830069

Pengedar Shaklee Banting

Continue Reading

Performance Drink Shaklee Membantu Mengekalkan Tenaga Berpanjangan

Pernah dengar pasal Performance Drink Shaklee?
Apa yang special sangat dengan Performance Drink Shaklee ni? 
Ha, kalau nak tau, Performance Drink Shaklee ni adalah minuman hidrasi tulen untuk menghilangkan dahaga SEBELUM, SEMASA dan SELEPAS beraktiviti misalnya jogging, main badminton, berriadah, hatta mengemas rumah sendiri, dan sebagainya.

Lazimnya, tubuh kita akan kehilangan air dalam badan apabila kita bersukan atau membuat aktiviti-aktiviti yang mengeluarkan peluh. Jadi, bila badan kita kekurangan air, kita mudah untuk merasa lesu dan letih tidak bermaya. 
Apa Cara Terbaik Untuk Kita Kekalkan Tenaga Kita Ni?
Sudah tentunya Performance Drink (PD) Shaklee ini lah jawapannya yang terbaik..
Ia telah diuji dan terbukti secara klinikal dapat menyokong tahap hidrasi tubuh kita dengan lebih baik berbanding air biasa. PD mengandungi lebih banyak elektrolit. Bermakna, lebih lah tenaga yang akan disalurkan kepada badan kita jika dibandingkan dengan jenama minuman isotonik biasa di pasaran.
Ujian makmal yang dilakukan ke atas para atlet yang menggunakan PD ini menunjukkan :
1. PD mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi.
2. PD terbukti secara klinikal dapat mengawal tahap gula dalam darah bagi mengekalkan tenaga dan meningkatkan stamina. 
Fakta Nutrisi Performance Drink Shaklee :
1. Tidak mengandungi lemak atau kolesterol 
2. Hanya mengandungi sodium, potasium dan karbohidrat
3. Tidak mengandungi bahan tiruan, pewarna dan pengawet tambahan
4. Bebas gas dan tidak berkarbonat seperti minuman isotonik yang lain
Siapa yang memerlukan Performance Drink Shaklee?
1. Mereka yang aktif bersukan dan mempunyai gaya hidup yang aktif.
2. Para ibu yang menyusukan anak (breastfeeding mother)
3. Mereka yang berpuasa; sangat sesuai semasa bersahur untuk mengelakkan rasa dahaga ketika berpuasa dan juga semasa berbuka untuk memastikan solat terawih dapat dilakukan dengan cergas
4. Penghidap gout
5. Mereka yang kurang minum air dan dehidrasi
6. Mereka yang sering diserang migrain aau sakit kepala
7. Anak-anak yang demam
8. Mereka yang terasa nak diserang demam atau sedang demam
9. Mereka yang ingin menggantikan minuman isotonik lain yang mengandungi gula berlebihan dan berkarbonat (sesuai untuk mereka yang berdiet).
Kesimpulannya, PD ini adalah minuman untuk seisi keluarga..!
Tetapi, ia tidak sesuai diberikan kepada bayi yang berumur kurang dari 2 tahun.
Anda ingin tahu?
Performance Drink Shaklee juga dikenali sebagai MINUMAN ANGKASAWAN.
Kenapa?
Dah, memang angkasawan minum pun.. 
Pada awal tahun 1990an, NASA (National Aeronautics and Space Administration) telah datang ke Shaklee US dan meminta agar Shaklee membuatkan minuman khas untuk angkasawan mereka. 
Ini kerana, para angkasawan mereka seringkali mengalami GRS (General Re-entry Syndrome) setiap kali mereka mendarat ke bumi. 
Gejala GRS ni adalah kelesuan melampau, pening kepala, vertigo, kepala weng, sakit perut dan sebagainya. Maka dengan ini, terciptalah AstroAde drink ini untuk para angkasawan ini.
Yang menariknya, kita juga berpeluang untuk minum minuman angkasawan ini, iaitu PERFORMANCE DRINK Shaklee ini!

Antara yang consume PD ini adalah Kapten Mark dan Scott Kelly. Kapten Scott Kelly pernah mencipta rekod paling lama duduk di aerospace iaitu selama 340 hari. Namun, sekarang rekod itu telah dipecah.

Berminat nak baca lebih mengenainya? Klik sini :
http://time.com/meet-the-twins-unlocking-the-secrets-of-space/?pcd=hp-magmod

Berminat nak beli Performance Drink Shaklee ni?
Boleh klik di sini :

Atau pm saya,

www.wasap.my/60126830069

012-6830069
Bazilah

Continue Reading

Jeragat dan Pigmentasi; Kenali Puncanya dan Bagaimana Mengatasinya Dengan Berkesan

Ramai yang confuse antara jeragat dengan pigmentasi. Sebelum kita kenal apa punca yang menyebabkan terjadinya jeragat mahupun pigmentasi, dan bagaimana cara mengatasinya secara semulajadi, lebih baik kita kenal dahulu perbezaan antara keduanya.

Apa perbezaan antara jeragat dan pigmentasi?

Jeragat atau dikenali sebagai freckles terjadi disebabkan faktor keturunan yang dialami sejak kecil atau remaja. Ini bermakna tompok-tompok gelap itu dipanggil jeragat. Ia adalah bintik-bintik halus berwarna coklat dan keperangan-perangan. Jika selalu terdedah pada cahaya matahari, kulit akan bertambah gelap serta dikhuatiri akan menjadi melasma (pigmentasi bertompok).
Jeragat, age spot, sun spot
Pigmentasi yang kelihatan bertompok atau juga dikenali sebagai melasma berpunca dari kerosakan kulit akibat dari penggunaan produk yang mengandungi bahan pemutih dan pengelupasan seperti merkuri, hidrokuinon dan asid salisilik.
Apabila digunakan secara berterusan, ia akan menyebabkan kulit menjadi nipis dan sangat sensitif terhadap pancaran matahari. Apabila kulit menjadi nipis dan semakin berumur (tua) ia tidak mampu lagi menghasilkan pigmen kulit yang baru. Oleh itu pigmen kulit lama yang telah mati dan tidak dapat diperbaharui akan kelihatan hitam dan bertompok-tombok pada kulit wajah dan semakin banyak.
Itulah sebabnya kenapa pigmentasi yang pada asalnya hanya sedikit sahaja di permukaan wajah, tetapi kemudiannya boleh merebak dan menjadi besar jika tidak dibuat apa-apa tindakan untuk mencegahnya.
Faktor lain yang boleh menyebabkannya berlaku adalah seperti kehamilan, pemakanan, pengambilan pil perancang, ketidakseimbangan hormon dan terdedah kepada sinaran UV secara berterusan.
Ini merupakan salah satu masalah yang sering terjadi kepada sebahagian besar wanita Asia, terutamanya mereka yang berusia lebih 30 tahun, iaitu PIGMENTASI.
Contoh pigmentasi yang teruk dan berkumpul di satu kawasan sahaja

Bagaimana Mengatasi Pigmentasi Dengan Berkesan?

Bagi kulit kita orang Asia, sudah tentu kena gunakan produk yang sesuai untuk kulit orang Asia untuk mendapatkan kesan yang optimum. Produk yang akan saya perkatakan ini dibuat daripada bahan yang semulajadi, tiada bahan kimia yang berbahaya dan semestinya tidak bertoksik!
Inilah dia..
Nutriwhite Spot Whitening Treatment

Kenapa NUTRIWHITE SPOT WHITENING TREATMENT ini istimewa?

Ia mengandungi 3 bahan utama yang mampu mengelakkan merawat kulit daripada pigmentasi, iaitu :
1) Likuoris (bahan utamanya adalah Glycyrrhizin, Glabridin dan Liquiritin)
2) Peony
3) Cats Claw
Likuoris
Ia merupakan ekstrak cecair daripada akar tumbuhan Glycyrrhiza glabra, digelar sebagai “akar manis”, 30-50x lebih manis daripada gula. Ramuan aktifnya ialah glycyrrhizin yang membantu dalam merawat gastrik dan digunakan sebagai perasa makanan dan minuman. Likuoris mengandungi 2-9% kandungan glycyrrhizin.
Glycyrrhizin bersifat anti-radang kerana ia mampu ‘menyamar’ menjadi kortisol (hormon steroid yang dirembeskan oleh sel apabila badan dalam keadaan stres). Oleh itu, bila ada glycyrrhizin, secara tidak langsung, badan akan mengenalinya sebagai kortisol dan akan bertindak sebagai anti-radang.
Pada tahun 2003, likoris digunakan secara topikal. Melalui kajian klinikal yang dijalankan terhadap lebih 100 orang, kesan gel likuoris terhadap pesakit dermatitis (eczema) diperhatikan. Setelah 2 minggu, kemerahan, bengkak dan gatal-gatal mula berkurang. Kajian tersebut mendapati bahawa likuoris boleh dijadikan sebagai herba yang efektif terhadap rawatan sakit eczema. Sebab itulah, apabila likuoris digunakan untuk kecantikan, ia mampu menghalang radang pada kulit.
Hasil kajian oleh King’s College London dan Tabriz Medical Science University menemui bahawa glycyrrhizin boleh membantu kemasukan bahan-bahan aktif lain ke dalam kulit. Ia lebih efektif apabila berada dalam bentul gel berbanding dalam bentuk losyen ataupun krim.
Oleh kerana Nutriwhite Spot Treatment adalah dalam bentuk gel, dari sini kita tahu bahawa glycyrrhizin yang terdapat dalam likuoris akan membantu kemasukan bahan-bahan aktif lain ke dalam kulit agar menjadi lebih berkesan dan sangat efektif dalam melindungi kulit.
Likuoris juga mengandungi glabridin. Glabridin ialah sejenis phytoestrogen, iaitu sebatian tumbuhan yang diperolehi melalui aktiviti biologi yang setanding dengan hormon estrogen manusia. Estrogen merupakan hormon yang merangsang tubuh untuk menghasilkan kolagen dan asid hialuronik bagi memastikan tisu anda sentiasa nampak muda.
Maka, produk yang mengandungi likuoris mampu menggalakkan kulit untuk menghasilkan tisu yang lebih kukuh yang menggalakkan  penghasilan kolagen dan asid hialuronik. Secara tidak langsung, ia bertindak sebagai anti-penuaan.
Selain itu, glabridin juga merencatkan enzim tyrosinase (enzim yang terlibat dalam penghasilan melanin).
Sebelum ini, ramai yang menggunakan hydroquinone sebagai agen pencerah kulit (bagi rawatan pigmentasi), tetapi kini telah DIHARAMKAN kerana ia bersifat karsinogenik.
Jangan risau untuk mencari pengganti, kerana glabridin dari likuoris mampu bertindak sebagai agen pencerah kulit dan mengelakkan UVB daripada mencetuskan pigmentasi dan radang pada kulit.
Dalam likuoris juga ada Liquiritin yang sangat efektif dalam merawat melasma (kulit mengalami tompok-tompok hitam) disebabkan oleh seringkali terdedah kepada cahaya matahari, hamil, hormon, pil perancang dan kosmetik yang bertoksik.
Liquiritin bertindak sebagai agen depigmentasi (mengelakkan pigmentasi). Kajian dilakukan di Pakistan membuktikan bahawa Liquiritin adalah lebih EFEKTIF berbanding hydroquinone.
Peony
Peony
Peony adalah sekuntum bunga yang cantik. Ia merupakan bunga simbolik di China & digelar sebagai QUEEN OF FLOWERS. Ia sering digunakan sebagai dekorasi pada rumah, kuil dan pakaian, Peony mempunyai haruman yang segar, berwarna pastel dan rupa nya seakan-akan bunga ros yang ‘fluffy’. Bunga ini tahan lama, bertahan dalam suhu yang sejuk, mekar dan hidup selama beberapa tahun di satu tempat tanpa perlu ditanam semula.
Peony mempunyai bahan anti-bakteria, iaitu ‘Paeonol’ dan ini menjadikan dirinya berfungsi sebagai anti-radang dan anti-fungi untuk merawat radang kulit. Akar Peony mempunyai bahan kimia semulajadi iaitu ‘Paeoniflorin’ yang berperanan sebagai anti-oksidan. Ekstrak akar Peony seringkali digunakan sebagai ramuan untuk menyegarkan dan melegakan kulit.
Ekstrak Peony juga telah berkurun lama digunakan dalam bidang perubatan sebagai penggalak Mikrosirkulasi (Microcirculation). Mikrosirkulasi (Microcirculation) bermaksud pergerakan darah di dalam salur darah yang kecil.
Maka, apa pentingnya Mikrosirkulasi (Microcirculation)?
Bila pergerakan darah berjalan dengan baik, oksigen juga turut bertukar ganti dengan galaknya di antara sel dan salur darah. Maka ia dapat mengelakkan tanda-tanda penuaan awal. Oleh itu, proses ini akan mencantikkan kulit dengan membekalkan khasiat pada kulit dan mempercepatkan proses detoks pada sel kulit.
Jadi, apa bonus kita dapat kat sini? 
MENGELAKKAN PIGMENTASI (SPOTS)!!!
Cats Claw
Tumbuhan ini datangnya dari Hutan Hujan Peru (Amazon). Kini, ia juga terdapat di USA. Ada 2 jenis yang biasa digunakan di Utara Amerika dan Eropah, iaitu Uncaria guianensis (merawat luka) dan Uncaria tomentosa (perubatan dan supplemen). Kajian terhadap Cats Claw telah dilakukan sejak 1970. Antara kajian yang telah dilakukan ialah:
1. Cats Claw mampu memperbaiki DNA yang telah rosak.
2. Ekstrak Cats Claw menggalakkan pembaikian DNA pada kulit dan mengelakkan radang kulit.
Bahan penting dalam Cats Claw ialah Alkaloids (pada batang dan akar). Salah satu alkaloid yang paling aktif ialah ISOPTEROPODIN (Isomer A) yang berfungsi sebagai anti-oksidan untuk melindungi tubuh (kulit) daripada radikal bebas. Kajian terhadap Cats Claw juga mendapati bahawa ia mampu melindungi dan memperbaiki DNA yang rosak atau mati akibat sinaran UV.
Bagaimana Menggunakan Pen Nutriwhite Spot Whitening Treatment ini?
1. Pusing tombol pen
2. Buka penutup
3. Tekan dengan segera, kemudian tutup semula segera (Tekan 1/2 atau 1 kali sudah memadai)
4. Sapu di kawasan yang ada spot/pigmentasi/bekas jerawat/jeragat
** Kenapa perlu tekan segera? Kerana, semua kandungannya merupakan anti-oksidan yang kuat. Jika lambat, gel tersebut akan teroksida atau mengeras dan berwarna kekuningan.
Berminat mahu mengatasi masalah pigmentasi dengan segera?
Klik di sini :
** Kandungan page ini didapati daripada hasil nota saya belajar dalam group kami. Kredit kepada Cikgu Zyda yang memberikan maklumat yang sangat lengkap ini,
Sekiranya anda ingin menjadi ahli Shaklee seperti saya untuk mendapatkan harga yang lebih murah dan ingin mendapatkan info-info yang lebih menarik, klik di sini :
Boleh juga hubungi saya terus untuk mendapatkan konsultasi secara percuma..
Klik sahaja di sini :
www.wasap.my/60126830069
Continue Reading

Aku tak Mampu lagi Menahan Beban Hidupku!

SEORANG lelaki yang sedang dirundung kesedihan datang menemui Ali bin Abi Thalib radhiallahuanha, ia pun berkata, “Wahai Amirul Mukminin, aku datang kepadamu karena aku sudah tidak mampu lagi menahan beban kesedihanku.”

Ali menjawab, “Aku akan bertanya dua pertanyaan dan jawablah!” Lelaki itu berkata, “Ya, tanyakanlah!”

“Apakah engkau datang ke dunia bersama dengan masalah-masalah ini?” kata Ali bin Abi Thalib. “Tentu tidak!” jawabnya.

“Lalu apakah kau akan meninggalkan dunia dengan membawa masalah-masalah ini?” tanya Ali bin Abi Thalib. “Tidak juga,” jawabnya.

Kemudian Ali berkata, “Lalu mengapa kau harus bersedih atas apa yang tidak kau bawa saat datang dan tidak mengikutimu saat kau pergi? Seharusnya hal ini tidak membuatmu bersedih seperti ini. Bersabarlah atas urusan dunia.

Jadikanlah pandanganmu ke langit lebih panjang dari pandanganmu ke bumi dan kau pun akan mendapat apa yang kau inginkan. Tersenyumlah karena rizkimu telah dibagi dan urusan hidupmu telah diatur.

Urusan dunia tidak layak untuk membuatmu bersedih semacam ini karena semuanya ada di tangan yang Maha Hidup dan Maha Mengatur.”

Seorang mukmin hidup dalam dua hal, yaitu kesulitan dan kemudahan. Keduanya adalah nikmat jika ia sadari. Dibalik kemudahan ada rasa syukur. Sementara Allah berfirman,

“Allah akan Memberi balasan kepada orang yang bersyukur.” (QS Ali-Imran ayat 144)

“Hanya orang-orang yang bersabarlah yang disempurnakan pahalanya tanpa batas.” (QS Az-Zumar ayat 10)

Bagi seorang mukmin, kesulitan dan kemudahan adalah ladang untuk menabung pahala dan hadiah dari Allah Ta’ala. Lalu kenapa masih bersedih?

Jangan selalu mengeluh “Ohh masalahku begitu besar, tapi katakan pada masalah itu, Sungguh aku punya ALLAH Yang Maha Besar”.

Semoga Allah senantiasa menolong segala urusan kita dengan petunjuk jalan lurus dan rahmat dari sisi-NYA. Aamiin

Wassalam

By: *Ust. DR. Mawardi M. Saleh, MA*
_Dewan Syariah HNI_

*Halal Network International (HNI)

Continue Reading