Cara Hilangkan Eye Bag Dengan Berkesan

Masalah eye bag yang kerap berlaku pada mereka yang sudah agak berusia seringkali mengganggu penampilan seseorang dan membuatkan seseorang berkeinginan untuk menghilangkan eye bag tersebut dengan kadar segera. Ada yang memilih cara suntikan atau pembedahan untuk membuangnya. Namun, ketahuilah ada cara yang lebih berkesan untuk menghilangkan eye bag tersebut secara semulajadi.

 

Eye bag adalah keadaan di mana bahagian bawah mata kelihatan bengkak sedikit kerana tisu di sekeliling mata dan otot yang menyokong kelopak mata semakin lemah dengan meningkatnya usia. Bengkak tersebut akan kelihatan lebih ketara apabila terdapat cecair yang berkumpul di bawah mata dan lemak yang menyokong mata juga bergerak ke bahagian bawah mata.

Sebelum ketahui cara yang terbaik untuk menghilangkan eye bag dengan berkesan, seseorang perlu ambil tahu dahulu perkara yang boleh menjadikan eye bag lebih teruk.

Perkara Yang Membuatkan Eye Bag Semakin Teruk

 1. Pengumpulan cecair setelah bangun dari tidur di waktu pagi atau setelah makan makanan yang masin
 2. Alergi atau alahan
 3. Merokok
 4. Kurang tidur

Jadi, semua perkara di atas seboleh mungkin perlu dielakkan jika anda betul-betul ingin menghilangkan eye bag di bawah mata.

Cara Hilangkan Eye Bag Dengan Selamat

 1. Kurangkan pengambilan garam

Sebolehnya kurangkan mengambil makanan yang mengandungi kandungan garam yang tinggi. Garam yang berlebihan boleh menyebabkan cecair berkumpul di sekitar mata dan membengkak menyebabkan eye bag kelihatan lebih ketara. Lebih membahayakan lagi, pengambilan garam berlebihan juga boleh mengakibatkan penyakit tekanan darah tinggi.

 1. Kawal alergi atau alahan

Kenalpasti apakah yang menyebabkan alahan atau alergi pada diri anda, kerana setiap orang berbeza. Setelah dikenalpasti, elakkan daripadanya kerana ia boleh menyebabkan eye bag bertambah teruk.

 1. Amalkan posisi tidur yang betul

Tidur secara menelentang boleh mengurangkan eye bag dengan mengelakkan graviti dari menyebabkan cecair berkumpul di sekitar kawasan mata. Dapatkan tidur yang cukup dan pastikan anda berada dalam keadaan selesa ketika tidur.

 1. Tanggalkan mekap sebelum tidur

Pemakaian mekap semasa tidur boleh mengundang kegatalan dan iritasi terutamanya pada bahagian sekitar bawah mata dan menjadikannya bengkak. Ini menyumbang kepada pembentukan eye bag. Jadi, pastikan sebelum tidur mekap ditanggalkan dan muka anda dalam keadaan bersih.

 1. Lakukan urutan ringan pada muka

Urutan yang ringan pada bahagian muka membantu melancarkan peredaran darah di sekitar muka dan dapat mengurangkan tanda penuaan apabila kesan eye bag dapat dikurangkan. Caranya adalah dengan mengurut ringan bermula dari bahagian bawah muka dan naik ke atas.

 1. Guna kaedah cold press dan timun

Pada bahagian bawah mata yang bengkak, cuba gunakan kaedah cold press untuk mengurangkan bengkak dan membuatkan mata semakin segar. Caranya adalah dengan menggunakan hujung sudu besi yang telah disejukkan ataupun menggunakan hirisan timun yang telah disejukkan terlebih dahulu.

 1. Pakai krim mata yang semulajadi

Semakin meningkat usia, badan akan mengalami kekurangan kolagen dan kulit akan lebih mudah dehidrasi. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan kulit sentiasa lembap menggunakan bahan yang semulajadi agar kulit tidak menjadi lebih teruk dan menipis apabila menggunakan bahan kimia sintetik. Caranya adalah dengan menggunakan lavender dan lemon essential oil, serta aloe vera sebagai ‘krim’ mata. Ia juga dapat membantu sel kulit diperbaharui dan mengurangkan inflamasi.

 1. Makan makanan yang mempunyai banyak kolagen

Kolagen adalah protein yang terdapat paling bantak dalam badan kita kerana terdapat pada kulit, otot, tulang dan juga tendon. Kolagen berfungsi memberikan elastisiti kepada kulit dan bertanggungjawab menggantikan sel kulit mati. Oleh kerana penghasilan kolagen semakin berkurang dengan peningkatan usia, kita perlu mengambilan sumber kolagen daripada makanan. Dengan memakan makanan yang mengandungi banyak kolagen boleh membantu kulit kelihatan lebih tegang, khususnya di bahagian bawah mata dan dapat menghilangkan kesan eye bag.

Selain daripada cara di atas, antara cara mudah dan berkesan untuk menghilangkan eye bag pada bawah mata adalah dengan menggunakan produk Shaklee di bawah. Ia bukan hanya diperbuat daripada bahan semulajadi, malah ia sangat selamat digunakan, walaupun dalam jangka masa yang panjang.

Bagaimana Produk Shaklee Membantu Menghilangkan Masalah Eye Bag

Shaklee mempunyai pelbagai produk yang boleh membantu menghilangkan masalah eye bag dengan selamat dan cepat kesannya sekiranya diambil secara konsisten dengan cara yang betul. Ini termasuk produk dari dalam yang memberikan badan nutrisi yang terbaik bagi menghasilkan kulit yang awet muda dan juga produk luaran bagi meremajakan kulit dengan lebih cepat, lantas dapat menghilangkan kesan eye bag pada bawah mata.

A) Produk Dari Dalam

Set Eye Bag Shaklee

 1. Shaklee Collagen Powder

Semakin meningkat usia, kandungan kolagen dalam badan akan semakin berkurang kerana badan kurang menghasilkan kolagen. Jadi, kita perlu mengambil collagen dari sumber makanan untuk menggantikan kolagen yang hilang dalam badan. Justeru, pengambilan Collagen Shaklee Powder ini boleh membuatkan kulit muka menjadi lebih tegang dan eye bag juga hilang. Kulit wajah akan tampak lebih awet muda dan anjal.

Diperbuat daripada khazanah alam semula jadi seperti ekstrak biji Camelia Japonica, Pfaffia, kekerang, kolagen ikan, Lactobacillus acidophilus, vitamin B dan C menjadikan Shaklee Collagen Powder lebih mudah diserap oleh badan dan membantu melembapkan lagi kulit.

Antara perbezaan Collagen Shaklee Powder dengan kolagen lain di luar sana adalah Collagen Shaklee Powder diperbuat daripada sisik ikan merah yang diambil dari laut dalam. Oleh itu, risiko untuk mendapat pencemaran merkuri adalah sangat rendah. Shaklee memastikan produknya benar-benar selamat sebelum digunakan.

Perbezaan lain adalah, saiz molekul Collagen Shaklee Powder adalah sangat kecil, hanya 1000 Daltoon berbanding kolagen jenama lain yang besarnya 3000 Dalton. Saiz Collagen Shaklee Powder yang kecil ini sangat bersesuaian dengan badan manusia dan sangat mudah diserap oleh badan. Ini memastikan ia berkesan dengan lebih cepat dan mengelakkan pembaziran kerana kesemua kandungan Collagen Shaklee Powder diserap sepenuhnya oleh badan.

 1. Vivix

Vivix yang kaya dengan polifenol merupakan antioksidan yang sangat hebat kerana boleh bertindak sehingga ke peringkat sellular DNA. Ia berfungsi melindungi sel, memperbaiki sel, memberikan tenaga kepada sel dan melambatkan penuaan sel DNA. Apabila sel kulit di sekitar bawah mata yang telah rosak diperbaharui dengan sel kulit yang baru, kulit yang lebih tegang, anjal dan sihat akan terhasil. Ini membuatkan eye bag semakin menghilang. Tambahan lagi, penuaan sel kulit akan dilambatkan dan tenaga semakin bertambah membuatkan wajah kelihatan lebih awet muda.

Pengambilan vivix secara konsisten membantu mempercepatkan proses kulit menjadi lebih awet muda dan eye bag dapat hilang dengan cepat kerana sel kulit sentiasa diperbaharui.

 1. Sustained Release Vita C Plus

Ia mengandungi 500 mg kandungan vitamin C yang bagus untuk kesihatan dan kecantikan kulit. Vitamin C membantu mempercepatkan penghasilan kolagen dalam badan di samping mengelakkan pigmentasi berlaku pada wajah dan menjadikan kulit lebih cerah. Apabila kolagen dalam badan bertambah, eye bag juga akan hilang kerana kulit wajah menjadi bertambah tegang, anjal dan berseri.

Formulasi sustained release pada Vita C Plus Shaklee ini memastikan vitamin C yang larut air dirembeskan secara perlahan-lahan secara optimum, sesuai dengan keperluan sistem badan. Apabila penyerapan yang optimum berlaku, kesan yang positif boleh didapati dengan lebih cepat. Maka, lebih cepat proses menghilangkan eye bag berlaku.

 1. Energizing Soy Protein (ESP)

Shaklee merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya, iaitu Energizing Soy Protein (ESP). Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan, termasuklah tisu kulit. ESP bertindak membaiki tisu-tisu kulit yang rosak dan memperbaharui tisu kulit tersebut dengan tisu kulit yang baru. Dengan ini, eye bag dapat dihilangkan kerana tisu kulit di bahagian bawah mata juga akan diperbaharui. Kulit wajah akan kelihatan lebih cantik berseri kerana terhasil tisu kulit yang baru yang lebih sihat.

Istimewanya ESP adalah kerana ia memiliki kualiti protein yang tinggi dan hanya mengandungi non-GMO (non-Genetically Modified Organism) kacang soya. Ia diproses pada kadar suhu yang rendah dan mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh badan manusia.

Penggunaan keempat-empat produk ini mampu menghilangkan kesan eye bag dari dalam dengan cepat secara semulajadi dan selamat. Keberkesanan produk-produk ini telah diuji secara klinikal.

B) Dari luar

Youth Shaklee

Rangkaian Youth Skin Care

Tidak seperti produk penjagaan kulit yang lain, YOUTH telah dijamin selamat dan berkesan dengan cepat walaupun 100% diperbuat daripada bahan semulajadi. Manakan tidak, kajian selama 8 tahun diambil bagi menghasilkan YOUTH yang betul-betul berkesan dengan cepat dan selamat. YOUTH sedang

Istimewanya produk kecantikan kulit YOUTH ini berbanding lambakan produk di pasaran adalah ia mengambil masa selama 8 tahun untuk dikaji secara terperinci bagi memastikan ia betul-betul berkesan dengan cepat tetapi selamat. Ia sedang dalam usaha mendapatkan 8 paten, di mana tiada satu pun syarikat lain yang boleh membuat produk sepertinya.

Ia bebas 2500 bahan kimia berbahaya dan 1500 bahan cemar yang kebanyakannya terdapat dalam skincare produk lain. Tidak terdapat unsur haiwan di dalam produknya, bahkan 100% vegan dan bebas gluten.

100% ujian klinikal yang dijalankan mendapati ia berkesan menjadikan kulit lebih muda, malah 2/3 daripada mereka yang diuji mendapati kulit mereka 10 tahun kelihatan lebih muda. Ia juga kaya dengan nutrien anti penuaan yang berupaya menganjalkan kulit dan menghilangkan kedutan. Boleh baca mengenai item yang terdapat dalam set YOUTH di sini.

TERBARU!!!

Kini, Shaklee Malaysia telah membawa masuk YOUTH RESTORING EYE TREATMENT iaitu produk terbaru Youth Skincare khas untuk mata.

Cara Hilangkan Eye Bag Dengan Berkesan

Cara Hilangkan Eye Bag Dengan Berkesan

Antara testimoni pengguna YOUTH..

Testimoni Youth 1

Testimoni YOUTH 2

Cara Hilangkan Eye Bang Dengan Berkesan

Kesimpulannya, penjagaan dalaman dan luaran amat penting bagi mengatasi masalah eye bag dengan cepat, berkesan dan selamat. Yang paling penting adalah anda mendapatkan produk berkualiti tinggi yang terbukti benar-benar selamat, walaupun diambil dalam satu jangka masa yang panjang.

Klik di sini untuk membeli :

ATAU

Jadi ahli sekarang dan dapatkan harga yang lebih murah :

ATAU

Hubungi saya segera untuk mendapatkan produk ini sekarang, atau ingin bertanya dengan lebih lanjut.

Bazilah

Call/WhatsApp/SMS : 012-6830069

ID : 1251677

Fb : Towards Quality Life

Ig : towardsqualitylife

Blog : www.tipsummi.com DAN www.towardsqualitylife.blogspot.com

Pengedar Shaklee Kuantan

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge