Tips Atasi Masalah Fibroid Agar Cepat Kecut

Masalah fibroid seringkali mengganggu fikiran seorang wanita lebih-lebih lagi mereka yang ingin hamil atau mengandung untuk mendapatkan zuriat.

Namun, masalah ini boleh diatasi dan fibroid dapat dikecutkan dengan makan makanan yang sihat, penjagaan yang rapi dan gaya hidup yang sihat.

Apakah itu FIBROID?

Fibroid di dalam uterus adalah tumor bukan kanser yang muncul dari lapisan otot rahim. Tumbesaran benign otot ini berbeza dari sekecil biji kacang hingga sebesar sebuah tembikai. Ia juga dikenali sebagai leiomyomas dan myomas. 30% daripada wanita mendapat fibroid sebelum umur 35 tahun, manakala 20-80% wanita mendapat fibroid sebelum umur 50 tahun. Namun, kebiasaannya fibroid terbentuk di kalangan wanita yang berumur 16 hingga 50 tahun di mana sistem pembiakannya berkembang pesat dan kandungan estrogen berada pada tahap yang tinggi.

 

Simptom Dan Gejala Pesakit Fibroid

Satu dari pada 3 wanita yang mempunyai fibroid akan mengalami simptom-simptom seperti :

 • Kuantiti haid yang banyak dan sakit ketika haid atau dipanggil menorrhagia
 • Anemia akibat haid yang banyak
 • Sakit di bahagian bawah belakang atau kaki
 • Sembelit
 • Ketidakselesaan di bahagian bawah abdomen, terutamanya jika saiz fibroid sudah membesar
 • Kerap kencing
 • Sakit ketika hubungan seksual, atau dipanggil dyspareunia

Antara simptom yang berkemungkinan untuk muncul juga adalah :

 • Masalah kelahiran
 • Masalah kehamilan
 • Masalah kesuburan
 • Seringkali keguguran

Sekiranya saiz fibroid adalah besar, berat badan berkemungkinan untuk bertambah dan bahagian bawah abdomen membengkak. Sekali fibroid muncul, ia akan terus membesar sehingga menopause, kerana tahap estrogen adalah rendah ketika menopause dan fibroid akan mengecil.

 

Punca Berlaku Fibroid

Punca sebenar berlakunya fibroud adalah tidak jelas, tetapi ia berkait dengan tahap estrogen dalam badan. Semasa sistem pembiakan berkembang pesat, tahap estrogen dan progesteron adalah tinggi, terutamanya ketika mengandung. Ketika ini, fibroid boleh mula berkembang. Wanita yang mengambil pil perancang keluarga juga berpotensi untuk mendapat fibroid.

Faktor genetik juga tidak dinafikan boleh memberi impak dalam perkembangan fibroid. Mereka yang mempunyai keturunan yang mempunyai fibroid mempunyai kebarangkalian untuk mendapat fibroid lebih tinggi.

Selain itu, pengambilan daging merah, alcohol, dan kafein juga dikaitkan boleh meningkatkan risiko mendapat fibroid manakala pengambilan buah dan sayuran yang banyak boleh mengurangkan risikonya.

Berat badan yang tinggi juga meningkatkan risiko mendapat fibroid.

Kekerapan mengandung dikatakan boleh mengurangkan risiko mendapat fibroid kerana setiap kali wanita melahirkan anak, risiko mendapat fibroid juga berkurang.

 

Rawatan Fibroid

Pengambilan pil perancang keluarga berpotensi untuk mengecutkan fibroid kerana ia bertindak mengawal hormon dalam badan wanita. Namun, rawatan untuk fibroid hanya disarankan kepada mereka yang mengalami simptom yang mengganggu hidup akibat fibroid. Sekiranya ia tidak mengganggu kualiti hidup seseorang, rawatan adalah tidak perlu.

 1. Tiada bukti menunjukkan rawatan secara semulajadi boleh mengubati fibroid, tetapi mengawal berat badan melalui senaman dan pengambilan diet yang sihat mampu menurunkan tahap estrogen dalam badan.
 2. Pengambilan ubat tertentu seperti gonadotropin-releasing hormone agonist (GnRHa) boleh menggalakkan badan menghasilkan sedikit estrogen dan progesteron dan mengecutkan fibroid. Ia boleh menyebabkan kitaran haid seseorang terhenti, tetapi tidak mengganggu kesuburan seseorang. Namun, pengambilannya boleh menimbulkan kesan sampingan yang lain seperti berpeluh dengan banyak, kekeringan vagina dan sesetengah kes meningkatkan risiko terkena osteoporosis. Pengambilannya juga tidak berkesan pada fibroid yang besar.

 3. Sekiranya fibroid yang terbentuk telah membesar, kaedah pembedahan perlu dilakukan untuk membuang fibroid berkenaan. Ini termasuklah Hysterectomy, Myomectomy, Endometrial ablation, Uterine artery embolization (UAE) atau Uterine Fibroid Embolization (UFE), Laser ablationd dan pembedahan ultrasound.

Sumber : www.medicalnewstoday.com

Bagaimana Pengambilan Supplemen Shaklee Boleh Membantu Pesakit Fibroid?

Pengambilan nutrisi tertentu dalam diet seharian mampu membantu pesakit fibroid mengatasi masalah fibroid  agar mudah kecut secara semulajadi. Antara produk yang dapat membantu adalah :

1. Vivix

Vivix adalah campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang mengandungi khasiat antioksida yang tinggi dan sel antipenuaan kerana kaya dengan polifenol.

Ia telah dipatenkan dan diuji secara klinikal terbukti mengaktifkan pengawalan utama genetik yang berupaya :

– melindungi dan membaiki sellular DNA

– memberi impak positif kepada pengawalan genetik

– menggalakkan biogenesis mitokondria

– melambatkan pembentukkan protein AGE (Advanced Glycation End products).

Dalam kes fibroid, vivix bertindak membaiki sel DNA yang rosak dan menyebabkan fibroid, membantutkan pembesaran sel fibroid dan menggalakkan pembentukkan sel DNA yang lebih sihat dan normal. Apabila sel DNA dalam badan telah diperbaiki, fibroid akan mengecut dan hanya sel DNA badan yang sihat yang akan tinggal.

 

2. GLA Complex

Ia mengandungi gamma-linolenic acid yang memberikan sumber asid lemak Omega-6 kepada tubuh. GLA Complex berfungsi mengawal selia tahap estrogen dalam badan dengan membentuk prostaglandin; bahan yang berperanan mengawal atur pelbagai proses dalaman tubuh. Selain minyak biji bunga matahari sebagai sumber asid Omega-6, GLA Complex juga diperkaya dengan vitamin E bagi menyokong dan menguatkan sistem imun serta mengekalkan keutuhan sel. Apabila tahap estrogen dalam badan telah berkurang, fibroid akan menjadi kecut secara semulajadi.

Testimoni pengguna

Tips Kecutkan Fibroid Dengan Cepat

Tips Kecutkan Fibroid Dengan Cepat

Bagi sesetengah orang, kehadiran fibroid di dalam rahim amat mengganggu kehidupannya lebih-lebih lagi bagi mereka yang ingin berikhtiar untuk hamil. Ada yang sehingga menjadi stress memikirkan cara terbaik untuk mengatasinya.

Sekiranya anda tergolong dalam golongan di atas, jangan biarkan masalah fibroid ini berterusan membelenggu fikiran anda. Rawatlah segera. Dapatkan produk Shaklee yang dapat membantu mengatasi masalah fibroid ini agar ia cepat kecut segera!

Klik untuk membeli sekarang :

Hubungi saya untuk menempah atau mengetahui dengan lebih lanjut.

Bazilah

Call/SMS/WhatsApp : 012-6830069

Fb : Towards Quality Life

Ig : towardsqualitylife

Blog : www.tipsummi.com DAN www.towardsqualitylife.blogspot.com

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge