Cara Atasi Bell’s Palsy Tanpa Penggunaan Steroid

 

Keadaan muka yang kelihatan senget sebelah akibat Bell’s Palsy seringkali menimbulkan rasa ketidakselesaan pada pesakit. Jangan terlalu risau, kerana terdapat kaedah dan rawatan tertentu yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Kebanyakan kes boleh pulih sepenuhnya dalam masa 2 hingga 3 bulan dengan penggunaan steroid dalam masa 72 jam dari waktu ia menyerang. Namun, pengambilan steroid secara berterusan boleh memberi kesan sampingan dan komplikasi negatif yang lain. Ketahui lebih lanjut mengenai kaedah pemulihan Bell’s Palsy tanpa penggunaan steroid dalam artikel ini.

Bell’s palsy melibatkan kelemahan dan kelumpuhan pada bahagian sebelah muka di mana pesakit tidak dapat mengawal pergerakan mukanya. Kebiasaannya ia berlaku secara tiba-tiba pada waktu pagi.

Punca Yang Menyebabkan Bell’s Palsy

Saraf pada muka berfungsi untuk mengawal otot pada muka dan bahagian telinga. Saraf ini menghubungkan otak dengan muka melalui jurang sempit tulang. Apabila saraf pada muka ini mengalami keradangan, ia akan menekan tulang pipi atau mungkin merapatkan jurang sempit ini dan mengakibatkan kerosakan pada penutup pelindung saraf.

Sekiranya penutup pelindung saraf ini rosak, isyarat tidak dapat bergerak dengan betul dari otak ke otot pada muka dan menyebabkan otot muka lemah atau lumpuh. Keadaan ini dinamakan Bell Palsy.

Punca sebenar penyakit ini adalah tidak jelas, namun kebiasaannya disebabkan oleh jangkitan virus, di mana virus tersebut menyebabkan keradangan pada saraf.

Antara virus yang dikaitkan dengan Bell’s Palsy adalah :

  • Virus selsema
  • Virus genital herpes
  • Virus Epstein-Barr (EBV), penyebab mononucleosis
  • Cytomegalovirus
  • Mumps virus
  • Influenza B
  • Penyakit tangan, kaki dan mulut (coxsackievirus)

 

Simptom

Apabila Bell’s Palsy menyerang, saraf pada wajah menjadi tidak terkawal dan gejala berikut boleh berlaku :

  • Kelemahan atau kelumpuhan secara tiba-tiba pada sebelah bahagian muka
  • Kesukaran menutup salah satu kelopak mata
  • Mata menjadi gatal akibat tidak dapat berkedip dan menjadi terlalu kering
  • Perubahan pada jumlah air mata uang dihasilkan
  • Bahagian pada muka kelihatan jatuh seperti satu sisi pada mulut
  • Sukar mengekspresikan wajah
  • Deria rasa berubah
  • Telinga yang terjejas boleh mengganggu sensitiviti deria pendengaran
  • Sakit pada bahagian depan atau belakang telinga yang terjejas
  • Sakit kepala

 

Cara Atasi Bell’s Palsy

  1. Penggunaan steroid seperti prednisolone membantu pemulihan pada bahagiadn saraf yang terlibat dengan menghalang pembebasan bahan dalam badan yang menyebabkan keradangan, seperti prostaglandin dan leukotrien. Namun, kesan sampingan mungkin berlaku seperti jerawat, sakit dada, kulit kering, sakit kepala, penambahan selera makan, muntah-muntah, kesukaran untuk tidur, perubahan mood dan kuat berpeluh.
  2. Penggunaan pelincir titis mata untuk mengelakkan mata menjadi terlalu kering.
  3. Penggunaan antiviral seperti acyclovir untuk menghalang virus dari terus merebak.
  4. Lakukan senaman muka apabila saraf muka mulai pulih sedikit.
  5. Menjaga kesihatan gigi dan mulut untuk mengelakkan kerosakan gusi akibat ketiadaan deria rasa pada mulut. Berus gigi selalu dan gunakan floss untuk elakkannya dari berlaku.
  6. Makan dengan perlahan sekiranya mempunyai masalah untuk makan. Pilih makanan yang lebih lembut seperti yogurt.
  7. Penggunaan ubat tahan sakit seperti ibuprofen dan Advil untuk mengurangkan ketidakselesaan dan kesakitan.

 

Supplemen Untuk Mempercepatkan Proses Pemulihan Penyakit Bell’s Palsy

Pengambilan supplemen juga penting dalam memastikan proses pemulihan penyakit Bell’s Palsy berjalan dengan cepat dan berkesan. Supplemen ini bertindak memberikan nutrisi tertentu pada badan agar badan dapat menjalankan aktivitinya dengan baik dan lancar, sekaligus memastikan penyakit ini cepat pulih. Dalam Shaklee, antara produk yang membantu pesakit Bell’s Palsy adalah :

  1. Vivix

Ia merupakan campuran botani Anggur Muscadine, Polyganum cuspidatum, Lobak Ungu, dan Elderberi Eropah yang kaya dengan polifenol; kumpulan fitokimia yang mengandungi khasiat antioksidan tinggi dan sel anti-penuaan semulajadi. Ia menghasilkan ramuan yang 10x lebih efektif dari hanya resveratrol sahaja dalam melambatkan mekanisma utama penuaan sellular.

Ia bertindak pada tahap sellular melalui 4 mekanisme :

  • Melindungi dan memperbaiki sellular DNA dari kerosakan DNA yang menyebabkan Bell Palsy
  • Mengaktifkan pengawalan genetik yang membantu melambatkan penuaan sellular
  • Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitokondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel
  • Melambatkan pembentukan protein AGE (advanced glycation end products) yang menyebabkan kerosakan sel.

  1. Omega Guard

Ia diperbuat daripada minyak ikan tulen dengan rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, dan ALA. Ia dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri dan arsenik.

Ia berfungsi sebagai anti radang yang menjadi punca Bell’s Palsy berlaku. DHA dan EPA dalam Omega guard boleh melincirkan saluran darah supaya peredaran darah berjalan dengan lebih lancar. Apabila pergerakan darah berjalan lancar, pesakit Bell’s Palsy akan dapat menggerakkan kembali mukanya yang sedikit lemah atau lumpuh.

Selain itu, EPA dan DHA mempunyai keupayaan menstabilkan emosi dan membantu dalam mengatasi masalah tekanan, kemurungan dan kebimbangan.

 

Testimoni pengguna

Testimoni 1

“Ni antara testimoni Zura sendiri kenapa Zura suka sangat dengan VIVIX.

Pada Julai 2016 Zura di serang bell palsy.

Bangun je tidur, macam biasa Zura akan minum air tiba2 air meleleh keluar dari mulut, pelik tapi buat tak layan. Bila basuh muka ketika wuduk, kali ni air masuk dalam mata. Makin bertambah hairan.

Selesai solat subuh, cuba cari info sambil2 tengok muka di cermin..Allahhuakbar muka aku dah senget!

Mulut tak boleh tutup, mata tak boleh tutup rapat..air mata mengalir. Pipi sebelah kanan tak boleh gerak langsung, telinga rasa bengang..sakit, sakit sangat.

Sebelum ni ada Zura terbaca tentang Bell palsy dari perkongsian seorang rakan tapi masih rasa ragu2 sama ada Zura di serang minor stroke atau bell palsy.

Tengah hari suami balik untuk lunch baru Zura mintak dia tengokkan muka dan bagi tahu Zura di serang bell palsy.

Bila kami buat pemeriksaan di hospital. yes! doktor sahkan Zura di serang Bell palsy

Bermulalah episod terpaksa ambil steroid dan terpaksa berhenti menyusukan Izzara Nasuha.

Seminggu pertama Zura rasa berat sangat bukan sebab muka dah senget tapi sebab terpaksa stop menyusukan anak.

Bayangkan anak yang 24 jam dengan maknya tapi bila merengek minta susu maknya tak dapat bagi. Sedih teramat sangat. Susu pula terpaksa pam dan buang.

Anak susah tidur malam
rasa stress anak menangis nakkan susu tapi tak boleh nak bagi

Sampai Zura kata pada suami ‘ ummi tak kisah pon muka ummi senget tapi ummi tak sampai hati tengok anak nangis2 nak susu macam ni ‘

Zura buat keputusan hanya seminggu Zura ambil steroid dan cuba ikhtiar dengan mengamalkan supplement, tentu Shaklee pilihan utama Zura.

Waktu tu Zura berserah ja pada Allah jika dengan supplement ni Zura sembuh Alhamdulillah, jika terpaksa berwajah senget seumur hidup pon Zura terima..

Zura consume special dose VIVIX,
Vitamin E, OMEGA ,B Complex dan seminggu sekali Zura akan buat rawatan fisioterapi dan acupuncture.

Senaman muka untuk pesakit bell palsy pon ada Zura amalkan di rumah.

Alhamdulillah senyuman kembali mekar dibibir walaupun belum sembuh 100%.”

– Puan Zura –

Testimoni 2

 

Kini, ternyata penyakit bell palsy masih ada harapan untuk sembuh. Jangan biarkan anda terus menderita dengan penyakit ini. Ikhtiar sekarang!

 

Untuk membeli sekarang, klik di sini :

Untuk menjadi ahli dan mendapatkan harga yang lebih murah, klik di sini :

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya sekarang. Saya bersedia membantu anda.

Bazilah

WhatsApp/SMS/Call : 012-6830069

Fb Page : Towards Quality Life

Instagram : towardsqualitylife

Blog : www.tipsummi.com @ www.towardsqualitylife.blogspot.com

 

 

You may also like

2 Comments

Leave a Reply to admin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge