Persiapan Yang Perlu Dilakukan Untuk Kehamilan Kembar Yang Sihat

Tahniah! Anda bertuah kerana anda adalah antara berjuta pasangan yang diberikan rezeki oleh Allah mempunyai kehamilan kembar! Anda mungkin berasa bahagia, dan mungkin juga bimbang akan kandungan anda ini. Kehamilan kembar sama sahaja seperti kehamilan tunggal yang lain, di mana kedua-duanya mempunyai risiko. Cumanya, risiko kehamilan kembar adalah lebih tinggi dan memerlukan persiapan yang lebih baik dari segi fizikal dan mental supaya bayi kembar yang bakal dilahirkan lebih sihat.

Image result for cute twins baby
Anda juga perlu tahu serba sedikit tentang risiko melahirkan anak kembar supaya anda lebih bersedia sekiranya ia terjadi. Tentunya komplikasi kehamilan kembar lebih tinggi daripada kehamilan tunggal. Namun, melahirkan baby kembar secara normal adalah tidak mustahil.

Komplikasi Kehamilan Kembar

Kehamilan normal pada twin baby bergantung kepada banyak faktor, termasuklah bagaimana posisi bayi ketika kelahiran dan bagaimana bayi melalui kelahiran ini. Ia juga bergantung kepada kesihatan ibu.

1. Posisi Bayi

Jika bayi anda berada dalam posisi yang tidak memungkinkan, atau posisi saling mengunci antara satu sama lain, maka kelahiran melalui pembedahan akan dilakukan.
 

2. Keadaan Bayi

Perkembangan bayi yang tidak normal seperti bayi lebih kecil atau lebih besar dari sepatutnya juga berisiko lahir secara pembedahan.
 

3. Kesihatan Ibu

Seperti juga ibu yang mengandung anak tunggal, ibu hamil anak kembar mempunyai risiko mendapat tekanan darah tinggi, diabetes, anemia dan risiko lain. Adalah sangat penting untuk si ibu menghadapi kehamilan ini dengan kebahagiaan, ketenangan, keceriaan dan tanpa stress kerana ia mempengaruhi bayi kembar yang bakal dilahirkan.

Persiapan Yang Perlu Dilakukan Untuk Kehamilan Kembar Yang Sihat

1. Pemeriksaan Antenatal Care  Yang Teratur

Setiap ibu yang mengandung perlu melakukan pemeriksaan antenatal care atau pemeriksaan ibu mengandung yang teratur supaya doktor dapat melakukan pemeriksaan dan pemantauan terhadap kehamilan anda, baik kepada si ibu mahupun bayi.

 

Lebih-lebih lagi untuk kehamilan kembar ini, anda perlu melakukan pemeriksaan yang lebih teratur dan sesuaikan jadual yang diberikan untuk mengawal kehamilan kembar anda supaya dapat mengurangkan risiko atau sebarang masalah yang berkaitan dengan kehamilan kembar.

Dengan ini, anda akan lebih yakin bahawa anda dalam keadaan yang terkawal dan dapat menangani sebarang masalah yang timbul sebaik dan secepat mungkin.

2. Rehat Yang Cukup

Kehamilan kembar menyebabkan tubuh anda bekerja lebih dua kali ganda daripada biasa. Oleh itu, anda memerlukan rehat yang mencukupi iaitu 2 kali lebih banyak. Cubalah untuk mencari waktu untuk beristirehat daripada aktiviti anda setiap hari. Carilah bantuan untuk melakukan sebarang kerja. Doktor anda mungkin akan mengesyorkan supaya anda mengambil cuti kerja lebi awal jika anda bekerja.

3. Berbincang Dari Sekarang

Sepanjang kehamilan ini, anda akan mengalami beberapa perubahan dalam perasaan anda. Berbincanglah dan luahkan segalanya kepada pasangan anda.

Selain itu, rancangkan perkara yang anda ingin lakukan kerana segalanya akan berubah selepas kehadiran si kembar. Semestinya, anda akan lebih sibuk selepas kehadiran mereka. Jadi, amat penting untuk anda mencari waktu pada ketika ini untuk membincangkan dan merencanakan apa yang perlu dilakukan supaya tidak timbul masalah ketika kelahiran nanti.

Dokongan dan sokongan suami dan ahli keluarga terdekat amat diperlukan pada ketika ini. Dengan persiapan dan perancangan awal, ia dapat membantu anda untuk mempersiapkan diri dan mengatasi segalanya dengan lebih baik.

4. Makanan Berkhasiat Yang Mencukupi

Berat badan bayi yang rendah merupakan salah satu daripada kebanyakn masalah yang sering berlaku pada kelahiran kembar. Dengan memberikan makanan yang cukup dan sihat disertai dengan diet yang seimbang, ia akan membantu menurunkan kemungkinan masalah ini.

Anda disarankan supaya mengamalkan pemakanan dengan makanan berkhasiat yang mencukupi. Kehamilan kembar ini memerlukan anda mendapat tambahan 300-500 kalori sehari. Makanlah dengan variasi makanan yang seimbang.

Anda digalakkan untuk makan makanan yang kaya dengan zat besi seperti daging, hati, ayam, limpa, sotong, ikan bilis, ikan dan kerang jika dari sumber haiwan dan pegaga, kangkung, pucuk paku, kailan, dan bayam dari sumber sayur-sayuran hijau.

Doktor juga akan menasihatkan anda mengambil Pil Hematinik sepanjang kehamilan bagi menambah darah dan mengelakkan kekurangan hemoglobin di dalam sel darah merah. Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan untuk mendapat tenaga.

Pil Hematinik perlu mengandungi zat besi (Iron), asid folik, vitamin B kompleks yang diperlukan untuk pembentukan sel darah merah dan vitamin C untuk meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan.

 

Shaklee menawarkan rangkaian produk makanan tambahan yang diperbuat daripada bahan SEMULAJADI yang SELAMAT walaupun diambil dalam jangka masa yang panjang. Supplemen ini bukan hanya boleh diambil oleh ibu hamil anak kembar, malah boleh diteruskan sehingga selepas kelahiran bayi.

1. Vita-Lea Iron Formula 

Ia mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral yang lengkap bagi memenuhi keperluan nutrisi ibu mengandung anak kembar. Ini termasuklah kandungan zat besi atau iron yang penting dalam pembentukan sel darah merah bagi memastikan ibu dan janin membesar dengan lebih sihat. Selain bagus untuk mengurangkan risiko anemia, apa yang menariknya dalam Vita-Lea ini adalah ia dirumus khas bersama magnesium yang akan membantu si ibu mengelakkan dari mendapat sembelit akibat pengambilan zat besi.

2. B-Complex

B-Complex membantu badan menukarkan makanan kepada tenaga untuk mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan ibu yang hamil anak kembar, di samping mengurangkan risiko sakit kepala, stress, pening-pening, muntah-muntah dan mabuk-mabuk. Selain itu, B Complex Shaklee mengandungi kandungan asid folik yang sangat penting bagi mengelakkan masalah spina bifida pada bayi. B-complex membantu tumbesaran yang sihat dan normal pada bayi kembar dan membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru bagi mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

3. Sustained Release Vita C Plus

Vitamin C sangat penting bagi membantu meningkatkan penyerapan vitamin-vitamin lain di dalam badan lebih-lebih lagi kepada ibu yang mengandungkan anak kembar, di mana keperluan nutrisinya lebih 2 kali ganda berbanding wanita lain.

Formula khas Sustained Release di dalam vitamin C Shaklee memastikan vitamin C yang dibekalkan dilepaskan secara perlahan-lahan, tidak sekali gus kerana vitamin C adalah vitamin larut air yang akan disingkirkan melalui air kencing. Ini membolehkan badan dapat menyerap vitamin dengan seoptima mungkin bersesuaian dengan fungsi tubuh.

Manfaat vitamin C yang lain adalah untuk membentuk kolagen, iaitu sebatian asas otot, rangka, gusi, tisu dan tulang bagi memastikan pembentukan bayi kembar yang normal mengikut tahap.

 

4. Ostematrix

 

Kandungan utamanya adalah kalsium, yang sangat penting untuk pembentukan tulang bayi kembar anda dan bagi memastikan tulang si ibu cukup padat sepanjang proses kehamilan. Rumusan khas Ostematrix Shaklee yang mengandung vitamin D dan magnesium membuatkan ia berbeza daripada vitamin biasa di pasaran.

 

Vitamin D dan magnesium diperlukan untuk meningkatkan penyerapan kalsium dalam tubuh badan ibu dan membantu ibu mendapat tidur yang lena pada waktu malam serta mengelakkan risiko mendapat sembelit dan buasir. Ibu yang mendapat cukup kalsium juga dapat mengelakkannya dari mendapat kekejangan kaki.

 

5. Energizing Soy Protein (ESP)

 

Kandungan protein yang tinggi di dalam ESP sangat penting bagi memastikan perkembangan tisu-tisu si kembar dan ibu terbentuk dengan sihat. Protein sangat penting dalam membaiki tisu-tisu yang rosak lebih-lebih lagi untuk ibu yang mengandungkan anak kembar. Pengambilan ESP memudahkan ibu mendapatkan sumber protein dengan cepat, di samping memastikan si ibu kekal bertenaga dan tidak mudah letih walaupun badan menggunakan lebih tenaga ketika hamil anak kembar.

 

Perbezaan ESP Shaklee ialah ia menjamin penyediaan 9 amino asid penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Kadar glisemik indeksnya juga rendah dan sangat sesuai diambil oleh ibu hamil anak kembar bagi mengelakkan diabetes. Glisemik indeks yang rendah membolehkan makanan ditukarkan secara perlahan-lahan kepada tenaga dan membantu si ibu dari berlapar.

 


6. Omega Guard Shaklee

 

Ia mengandungi kandungan minyak ikan tulen yang lengkap dengan 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA dan DHA yang sangat membantu perkembangan otak dan mata si kembar anda. Pengambilan Omega 3 pada bulan-bulan terakhir kehamilan dibuktikan oleh kajian dapat membantu meningkatkan perkembangan sensori, kognitif dan motor bayi. Jadi, si kembar perkembangan otak si kembar anda akan menjadi lebih sihat.

 

Perbezaan Omega Guard Shaklee ialah ia merupakan minyak ikan bergred Farmaseutikal yang dilakukan penyulingan molekul 3 peringkat bagi menyingkirkan komponen berbahaya dan memastikan ketulenan dan kepekatan yang tinggi. Kandungan EPA dan DHA nya lebih tinggi berbanding jenama lain dan mempunyai bau dan rasa hanyir yang minimum. Lebih menarik, ia diiktiraf oleh Friends of the Sea.

 

Testimoni Pengguna Shaklee 

Kehamilan kembar pastinya anugerah daripada Allah yang tidak terhingga bagi anda dan persiapan yang terbaik untuk menghadapinya adalah antara tanda anda mensyukuri nikmat ini dan bersedia menghadapinya. Pastikan si kembar anda mendapat nutrisi yang terbaik bagi menjamin kesihatan yang lebih baik selepas kelahirannya.

Anda boleh dapatkan produk Shaklee anda di sini :
 
 
Atau hubungi saya :
 
Bazilah 
012-6830069
ID : 1251677
 
Continue Reading

Cara Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri Agar Cepat Hamil

Bagi pasangan yang ingin menimang cahaya mata, suami dan isteri masing-masing memainkan peranan yang penting untuk memastikan tahap kesuburan masing-masing berada pada tingkatan yang optima. Jika salah seorang mempunyai masalah kesuburan, persenyawaan yang berlaku mungkin tidak akan menghasilkan sel anak yang sihat. 

Image result for fertile woman

Jadi, amat penting untuk pasangan suami isteri ketahui cara yang terbaik untuk meningkatkan kesuburan masing-masing agar si isteri dapat segera mengandung.

Cara Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri


1. Kawal Berat Badan
Cuba untuk dapatkan berat badan yang ideal, tidak terlalu kurus dan tidak terlalu gemuk. Dalam satu kajian, mereka yang mempunyai BMI kurang daripada 19 atau lebih daripada 25 lebih sukar untuk hamil berbanding mereka yang mempunyai BMI antara 20-24.

2. Lindungi Sperma
Elakkan kawasan testis anda dari haba dan tekanan yang berlebihan. Satu kajian mendapati suhu testis akan meningkat pada pengguna laptop yang meletakkan laptop di atas riba mereka. Terdapat juga kajian yang menunjukkan pendedahan terhadap radiasi dari telefon bimbit boleh menjejaskan sperma. Jadi, elakkan menyimpan handphone terlalu lama di dalam poket seluar. Gunakan juga seluar dalam yang lebih selesa dan tidak terlalu ketat. 
3. Kawal Minuman Anda
Minum kopi melebihi 5 cawan sehari boleh mengganggu kesuburan para isteri. Minuman beralkohol juga mampu menurunkan hampir 60% kesuburan wanita. Jadi, elakkan dari minum minuman ini. 
4. Berhenti Merokok
Merokok boleh menurunkan kesuburan suami dengan mengurangkan pengeluaran sperma dan menyebabkan kerosakan DNA. Ia juga boleh menjejaskan ovum wanita dan mengganggu kesuburan. Jadi, anda disarankan untuk berhenti merokok jika mahukan anak yang sihat. 
5. Ketahui Masa Subur
Peluang untuk mengandung akan menjadi lebih cerah sekiranya anda kenalpasti waktu subur isteri anda, iaitu kebiasaanya 6 hari sebelum ovulasi (termasuk hari ovulasi berlaku). Persetubuhan yang dilakukan 3 hari sebelum ovulasi akan meningkatkan lagi peluang untuk hamil. 
6. Jauhi Racun Perosak Dan Bahan Kimia Berbahaya
Pendedahan kepada racun perosak, terutamanya dari sektor pertanian boleh mengurangkan kesuburan suami isteri. 
7. Makan Makanan Yang Membantu Meningkatkan Kesuburan
Antara makanan yang boleh membantu meningkatkan kesuburan adalah daging rendah lemak, tumbuhan berprotein, ikan, produk tenusu, karbohidrat kompleks, ubi dan makanan yang mengandungi zink. 
8. Pengambilan Vitamin 
Bagi menampung kekurangan nutrisi yang tidak dapat dipenuhi dengan makanan seharian,sahaja, anda boleh mengambil vitamin agar kadar kesuburan dapat ditingkatkan. 

Shaklee mempunyai rangkaian produk makanan tambahan yang boleh membantu meningkatkan kesuburan suami dan isteri agar lebih untuk hamil. 

Bagaimana Shaklee Membantu Kesuburan Suami?


1. Vivix
Ia mengandungi polifenol yang mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Antioksidan mampu melindungi sel sperma daripada rosak akibat pengoksidaan, menambah kuantiti sperma dan memastikan sperma yang berkualiti terhasil. Vivix diuji secara klinikal untuk meningkatkan bilangan mitokondria di dalam sel. Mitokondria bertindak memberi tenaga kepada sel sperma untuk berenang ke arah ovum dan ini bermaksud, peluang untuk ia disenyawakan juga adalah tinggi.
2. CoQTrol
Ia mengandungi kandungan Coenzyme Q10 (CoQ10) yang banyak terdapat pada ‘leher’ sperma. Kandungan CoQ10 yang tinggi di dalam mitokondria dibuktikan dapat memberikan tenaga kepada sperma untuk bergerak dengan lancar. 
Mengikut kajian, pengambilan CoQ10 selama 6 bulan setengah sebanyak 200 mg sehari secara konsisten akan meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma. Maka, lebih tinggi peluang untuk menghasilkan sel anak. 

3. Vita E Complex
Ia mengandungi kandungan vitamin E dan selenium yang membantu membaiki kualiti sperma. Pengambilan 600 IU – 800 IU vitamin E setiap hari mampu meningkatkan jumlah sperma di dalam air mani. Vitamin E juga membantu meningkatkan pergerakan sperma dan memberikan lebih peluang untuk ia disenyawakan. Selain itu, vitamin E juga merupakan sejenis antioksidan yang membantu melindungi sel sperma daripada kerosakan akibat pengoksidaan. 

4. Vita-lea Iron Complex
Ia mengandungi zink yang membantu meningkatkan kesihatan seksual dan tahap testosteron suami. Setiap ejakulasi mengeluarkan sehingga 5 mg zink iaitu hampir separuh keperluan harian manusia. Jadi, pengambilan zink sangat penting untuk meningkatkan kesuburan suami. Zink berfungsi untuk menguatkan sperma agar mempunyai ketahanan yang tinggi untuk berenang ke arah ovum.  Kekurangan zink boleh mengakibatkan sperm motility berkurang sebanyak 50%. Ini bermaksud sperma tidak dapat bergerak ke hadapan kurang daripada separuh. 

Bagaimana Shaklee Membantu Kesuburan Isteri?


1. GLA Complex
GLA Complex membantu isteri menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk membantu sperma berenang dengan lancar ke uterus, tiub Falopio dan seterusnya bersenyawa dengan sel ovum. Ini membolehkan sperma masih hidup sehingga 5 hari dan meningkatkan peluang persenyawaan berlaku, walaupun persetubuhan di lakukan sebelum waktu subur. Selain itu, GLA compex juga mengandungi asid lemak Omega-6 yang membantu menstabilkan hormon isteri agar lebih bersedia untuk menghadapi kehamilan. 

2. B-Complex
B Complex sangat penting untuk membantu peredaran darah dan hormon, serta melancarkan kesuburan. Ia membantu mengurangkan stress yang mempengaruhi kesuburan seseorang. Selain membantu mengawal kitaran haid, terdapat kandungan asid folik di dalam B Complex yang sangat penting diambil sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum mengandung. Ini bagi mengelakkan kecacatan pada janin akibat Spina Bifida. 
3. Alfalfa Complex
Ia membantu mengatasi masalah keputihan wanita yang mengganggu persenyawaan telur di dalam rahim. Selain untuk mengatasi masalah haid tidak teratur dan senggugut, ia juga bertindak seperti kacip fatimah yang membantu dalam perhubungan suami isteri.
4. Energizing Soy Protein (ESP)
Kandungan protein yang tinggi di dalam ESP membantu membaiki tisu yang rosak dan membantu menghasilkan tisu yang lebih sihat. Protein penting sebagai makanan kepada sel ovum yang akan membantu menghasilkan sel yang berkualiti untuk persenyawaan. Selain itu, protein yang cukup  juga penting untuk membantu menguatkan rahim wanita. 

5. Vivix
Sama seperti untuk suami, kandungan antioksida yang tinggi dalam vivix membantu melindungi sel daripada kerosakan akibat pengoksidaan, tetapi dalam kes isteri, ia melindungi sel ovum. Ovum yang berkualiti memastikan peluang yang lebih cerah untuk disenyawakan dan menghasilkan janin yang sihat. 
6. CoQTrol
Sel ovum adalah sel yang paling besar dalam badan manusia. Ia mengandungi kandungan mitokondria yang paling banyak (200,000) berbanding sel lain dan terdapat banyak CoQ10 di situ. Pengambilan CoQ10 mampu meningkatkan tenaga dan kualiti sel ovum untuk membahagi dengan baik membentuk ‘anak’ setelah bersenyawa dengan sperma kelak.

Testimoni Shaklee Untuk Kesuburan

Pengambilan makanan tambahan sangat membantu dalam meningkatkan kesuburan suami dan isteri agar cepat hamil. Kehamilan yang sihat juga memerlukan pengambilan makanan yang tepat agar bayi dapat membesar dengan sihat.

Anda boleh dapatkan supplemen untuk kesuburan suami isteri ini hanya dengan klik butang di bawah :

Tak tahu sama ada anda perlu ambil kesemuanya atau pilih yang mana satu?
Hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi percuma berkaitan pemilihan supplemen Shaklee.
Bazilah 
012-6830069
ID : 1251677

Continue Reading

Anxiety Disorder : Kenali Tanda-tanda Dan Cara Mengatasinya

Perasaan bimbang atau risau sekali-sekala adalah normal dalam hidup seseorang. Namun, Anxiety Disorder atau gangguan kebimbangan boleh mengganggu aktiviti harian dan perhubungan. Ia adalah sejenis penyakit mental di mana pesakit merasa risau atau cemas yang keterlaluan dan berterusan.  
Para penyelidik masih tidak dapat merungkai sebab sebenar yang menyebabkan Anxiety Disorder ini. Ia seperti penyakit mental yang lain, berpunca daripada gabungan beberapa perkara termasuklah perubahan di dalam otak, tekanan daripada persekitaran dan gen keturunan. Ia boleh berlaku dalam  kalangan ahli keluarga dan dikaitkan dengan kerosakan pada saluran dalam otak yang mengawal ketakutan dan emosi. 
Walaubagaimanapun, dengan rawatan, ramai orang boleh menguruskan perasaan tersebut dan kembali menjalani kehidupan yang memuaskan.
Ikuti kisah penghidap Anxiety Disorder ini. Adakah anda pernah mengalaminya?

TESTIMONI SOFIAN MOHAMAD
[ANXIETY DISORDERS – BAGAIMANA AKU MENGATASINYA?]

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye…Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak. 😊😊😊.

Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes…aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.

Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients…aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.
I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.

Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.

Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.

1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.

Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.

Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.

Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin.

Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.

Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???

Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku.

Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solat aku untuk diberi petunjuk. Hehehe…mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.

Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.

Punyalah syok aku baca mengalah kan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.

Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.

Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?

Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.

Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.

Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.

Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.


Tanda-tanda Masalah Anxiety Disorder


1. Sukar Fokus
Menghadapi kesukaran menumpukan perhatian terhadap sesuatu perkara yang penting dan kadang-kala fikiran menjadi kosong
2. Rasa Takut Yang Melampau
Berasa gelisah, cemas, takut dan bimbang yang berlebihan terhadap perkara kecil seolah-olah perkara tersebut terlalu serius. Contohnya kerisauan sedikit kekotoran pada seluar seperti risau tidak memakai seluar.
3. Tidur Terganggu
Bila mengalami sesuatu masalah, pesakit akan rasa sukar melelapkan mata atau tidak mendapat tidur yang memuaskan kerana terlalu memikirkan masalah yang kecil
4. Mudah Lelah
Pesakit menjadi mudah penat dan lelah kerana otak menggunakan tenaganya memikirkan masalah yang dibimbanginya.
5. Panik
Rasa panik yang berlebihan sangat berbahaya kepada pesakit Anxiety Disorders. Apabila timbul perasan panik dan cemas, jantung akan berdegup lebih kencang, sesak nafas boleh berlaku. Pesakit juga mungkin berpeluh dengan banyak dan rasa tidak selesa akibat panas .
6. Terlalu Pentingkan Kesempurnaan 
Pesakit yang mengalami masalah ini akan rasa sangat risau dan bimbang jika sesuatu kerja tidak dijalankan dengan sempurna atau kerjanya belum siap sehingga perlu melakukannya berjam-jam atau berulang kali .
Jenis-Jenis Masalah Anxiety Disorders 

1. Gangguan umum
Secara umumnya, pesakit merasa risau akan perkara kecil dengan berlebihan.
2. Gangguan Kebimbangan Sosial
Perasaan sangat bimbang apabila perlu berdepan dengan orang lain, terlalu malu, risau dihakimi dan sukar untuk bercakap dengan orang lain. 

3. Gangguan Panik
Sering panik dan tidak dapat mengawal perasaan ketika panik. Pesakit akan merasakan serangan yang berulangkali dan cuba mengelakkan tempat di mana serangan panik berlaku.
4. Fobia
Terlampau takut pada sesuatu perkara sehingga menghantui kehidupan. 

Rawatan Dan Terapi

Pesakit Anxiety Disorder ini selalunya akan dirawat melalui kaedah psikoterapi, ubat-ubatan atau kedua-duanya sekali. 
Psikoterapi – Terapi perbualan yang dijalankan oleh orang yang mempunyai kepakaran khusus dalam Anxiety Disorder
Terapi Tingkah Laku Kognitif (Cognitive Behavioral Therapy – CBT) – Terapi untuk mengajar cara berfikir berkelakuan dan bertindak terhadap sesuatu yang dibimbangkan
Kumpulan Sokongan Bantuan Diri – Kumpulan sokongan yang membantu pesakit berkongsi masalah dan membantu diri sendiri
Teknik Pengurusan Stress – Belajar cara mengurus stress dengan lebih berkesan
Perubatan – Ia lebih kepada mengurangkan simptom Anxiety Disorder
Antidepressant – Membantu mengurangkan masalah tekanan perasaan
Supplemen – Membantu mengawal perasaan dengan membekalkan nutrisi pada badan

Encik Sofian berusaha mengatasi masalah Anxiety Disorder beliau dengan mengambil supplemen Shaklee. Sekiranya anda ingin berbuat seperti beliau, jangan segan untuk hubungi saya :

Bazilah
012-6830069
ID : 1251677

Atau boleh terus membeli di bawah :




Continue Reading

Tips Atasi Sembelit Selepas Bersalin Tanpa Rasa Sakit

Kesukaran untuk membuang air besar atau sembelit seringkali menghantui para ibu selepas melahirkan bayi. Walaupun anda tidak pernah mengalami masalah sembelit semasa mengandung, anda mungkin boleh mendapatnya selepas bersalin. Dalam artikel ini, saya akan kongsikan tips untuk atasi masalah sembelit selepas bersalin tanpa rasa sakit. 

Badan biasanya mengambil masa satu atau dua hari untuk kembali normal daripada sembelit sekiranya bersalin normal tanpa makan apa-apa atau hanya mengambil enema. Namun, sekiranya anda bersalin melalui c-sec, anda mungkin mengambil masa tiga atau empat hari untuk usus mula berfungsi seperti sediakala
Tetapi, jika pergerakan usus anda masih lambat, ia mungkin disebabkan oleh perkara berikut. 

Faktor Berlaku Sembelit Selepas Bersalin 

1. Tubuh masih mengambil masa untuk pulih dari kesan kehamilan kerana tahap progesterone yang tinggi semasa mengandung dan berat bayi menyebabkan sistem pencernaan menjadi perlahan.

2. Mengambil narkotik sistemik (seperti morfin, Vicodin, atau Percocet) semasa bersalin untuk menahan kesakitan selepas bersalin kerana ini boleh melambatkan sistem pencernaan anda.

3. Mengalami kesakitan pada perineum akibat buasir atau episiotomi. Sembelit boleh berlaku jika anda memberikan lebih tekanan pada jahitan yang mengakibatkan najis anda ‘tersekat’.
4. Mengambil suplemen zat besi (yang mungkin terdapat dalam vitamin pranatal anda).
Namun, jangan risau kerana sembelit akan hilang dalam masa beberapa hari, terutamanya jika anda mengambil langkah-langkah tertentu untuk mengatasinya.


Apa Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengatasi Sembelit?

Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah dan melegakan sembelit:
1. Jangan menangguh untuk pergi ke bilik air sekiranya anda rasa ingin membuang air untuk mengelakkan najis lebih sukar untuk dibuang. Elakkan juga meneran semasa membuang air besar.

2. Makan makanan yang mengandungi serat tinggi seperti bijirin dan roti bijirin, nasi, dan kacang serta buah-buahan segar dan sayur-sayuran setiap hari.

3. Minum banyak air dan bawa botol minuman ke mana sahaja anda pergi untuk mengelakkan dehidrasi. Kalau boleh, minum satu gelas jus buah-buahan setiap hari, terutamanya jus prun.

4. Pergi berjalan-jalan. Berjalan mungkin akan menyakitkan pada awalnya, terutamanya jika anda belum pulih dari c-sec atau episiotomi. Tetapi, berjalan walaupun secara perlahan-lahan di sekitar kawasan rumah boleh membantu melancarkan sistem pencernaan anda.

5. Minta nasihat daripada doktor sama ada anda perlu mengambil laxative atau pelembut najis. Tambahan lagi sekiranya sembelit anda menjadi bertambah teruk.


Adakah Sembelit Serius?

Sembelit adalah sesuatu yang biasa berlaku, terutamanya bagi ibu yang dalam tempoh berpantang. Namun, sembelit yang tidak dirawat boleh mengakibatkan gejala masalah yang lain pula. Segeralah berjumpa dengan doktor sekiranya najis anda disertai dengan lendir atau darah, atau sembelit anda disertai dengan sakit di bahagian perut.

Meneran semasa membuang air besar terutamanya akibat najis yang keras boleh menyebabkan terjadinya buasir. Buasir boleh mengecut dengan cepat atau memakan masa berbulan-bulan untuk sembuh. Ini akan sangat mengganggu kehidupan dan keselesaan si ibu. 

Apa Yang Shaklee Boleh Bantu?

Shaklee mempunyai beberapa produk yang membantu masalah sembelit dengan memberikan nutrisi tertentu daripada bahan SEMULAJADI supaya badan dapat beroperasi seperti sediakala.

1. Vivix

Kandungan utama Vivix adalah Muscadine Grape (Anggur Muscadine), Elderberry atau Sambucus Nigra, Purple Carrot dan Polyginum Cuspidatum. Anggur Muscadine mempunyai tinggi kandungan fiber, yakni serat. 1 biji anggur muscadine bersamaan dengan 5 biji anggur tanpa biji dari segi kandungan fiber. Ini sangat membantu masalah penghadaman, sembelit mahupun buasir di mana pembuangan air besar akan menjadi lebih lancar walaupun ketika dalam tempoh berpantang.

Kajian menunjukkan Elderberry bersama dengan bahan lain bertindak sebagai laxatif semulajadi yang boleh membantu masalah sembelit selepas bersalin. Ia juga bertindak sebagai diuretik semulajadi yang akan membantu pergerakan usus dan melancarkan pembuangan air kecil dan besar.

2. Ostematrix

Setiap 1 biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium yang terdiri daripada kalsium karbonat, kalsium sitrat dan kalsium sitrat malate, 100 IU vitamin D3 untuk membantu penyerapan kalsium dan 100 mg magnesium yang terdiri daripada magnesium oksida, magnesium glukonat dan magnesium sitrat. Ketiga-tiga bahan utama di dalam Ostematrix ini sangat penting dalam membantu kelancaran fungsi dinding usus dan melawaskan sistem penghadaman tubuh.

Magnesium dapat membantu melembutkan najis kerana sifatnya yang ‘menarik air’. Apabila lebih banyak air dibawa ke dalam usus, najis yang bercampur air menjadi lebih lembut dan lebih mudah untuk disingkirkan daripada badan. Magnesium juga penting untuk merehatkan otot-otot pada dinding usus agar pergerakan usus berjalan lancar dan membantu mengurangkan masalah sembelit.



3. Vita-lea Iron Formula

Ia mengandungi 28 jenis multivitamin dan mineral yang membekalkan 30 nutrisi lengkap diekstrak dari buah-buahan dan sayur-sayuran semulajadi. Ini termasuklah kandungan 100 mg magnesium  yang sangat penting dalam membantu melawaskan sistem penghadaman seperti di dalam Ostemarix yang dinyatakan di atas.

Namun, apa yang lebih menarik di dalam Vita-lea untuk ibu selepas bersalin adalah ia juga mengandungi Iron atau zat besi yang membantu si ibu daripada masalah anemia. Walaupun pengambilan supplemen Zat besi sahaja adalah antara punca menyebabkan sembelit, tetapi formula khas Vita-lea  bersama-sama dengan vitamin dan mineral lain mampu menghalang masalah ini dari terjadi. Bermakna, Vita-lea Iron Formula Shaklee ini sangat bersesuaian untuk ibu selepas bersalin yang mempunyai masalah sembelit.

Sakit bersalin sudah cukup menyakitkan untuk membuat si ibu trauma, apatah lagi jika ditambah dengan sakit sembelit ini. Jangan biarkan diri anda atau isteri anda menderita kesakitan. Cukuplah mereka telah berkorban mengandungkan dan melahirkan zuriat anda. Hadiahkan mereka supplemen Shaklee ini agar mereka dapat jalani hidup seperti biasa dan bahagia bersama yang tersayang.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut.
Bazilah
012-6830069
ID : 1251677

Continue Reading

Tips Untuk Kurus Tanpa Perlu Berlapar

Antara masalah utama seseorang untuk kurangkan berat badan atau kurus adalah kerana keinginan yang terlampau untuk makan. Tetapi, ada berita baik untuk anda yang ada masalah ini, kerana saya akan memperkenalkan kaedah untuk kurus tanpa perlu berlapar! Strategi yang terbaik adalah sangat  mudah, iaitu makan makanan yang penuh nutrisi sepanjang hari.

Daripada kita memberi tumpuan kepada berapa banyak yang dimakan, adalah lebih berkesan jika kita melihat apa yang dimakan. Ini kerana, hampir mustahil untuk kita makan lebih banyak jika di dalam pinggan kita dipenuhi dengan makanan berserat tinggi yang membekalkan nutrien. 

Bagaimana Memulakannya?

Perubahan yang drastik pada diet kadangkala sukar untuk dikekalkan dan tidak tahan lama. Jadi, pastikan anda mengambil langkah yang perlahan-perlahan tetapi berterusan, ambil satu langkah pada satu masa. Mulakan dengan satu pergantian makanan dan perlahan-lahan cuba yang lain pula. 
Seeloknya gantikan makanan berasaskan tumbuhan dalam makanan anda. Antara pergantian makanan yang boleh dibuat adalah :
Daripada : Susu haiwan
Perbanyakkan : Susu badam, beras, rami, soya atau santan (tanpa gula)
Daripada : Daging haiwan
Perbanyakkan : Kekacang, kacang tanah, tempe, atau tauhu non-GMO
Daripada : Keju
Perbanyakkan : Hummus, minyak zaitun dan balsamic (dengan sayuran)
Daripada : Telur 
Perbanyakkan : Protein shake berasaskan tumbuhan, mentega badam, oat

5 Tips Kurus Untuk Hasil Yang Berkekalan :

1. Sentiasa ambil sarapan pagi
Sarapan pagi menyediakan badan anda dengan tenaga untuk menstabilkan aktiviti fizikal sepanjang pagi. Selain itu, makanan yang sihat pada waktu pagi dapat membantu anda mengelakkan dari mengambil makanan ringan yang tidak berkhasiat. 
Cuba : Oatmeal untuk mendapatkan gabungan karbohidrat komplex, protein, serat, dan lemak yang sihat. Mulakan dengan setengah cawan bijirin panas pilihan anda ditambah dengan susu badam, walnut, beri dan madu. Untuklebih mudah, cubalah roti bakar dengan mentega badam dan pisang. 
2. Snek sihat
Makanan ringan yang terbaik untuk memastikan anda rasa bertenaga adalah gabungan protein dan karbohidrat. Sama seperti makan sarapan pagi, snek pada makanan berkhasiat sepanjang hari dapat membantu anda merasa terlalu lapar sehingga boleh mencapai apa sahaja untuk dimakan.
Cuba : Kunyah sedikit kekacang, buah segar, sayur-sayuran dan humus setiap 2 atau 3 jam.
3. Pilih Karbohidrat Kompleks
Elakkan karbohidrat yang diproses dan halus, sebaliknya pilih karbohidrat komplex seperti beras merah, gandum, dan kekacang. Karbohidrat kompleks memberikan serat makanan, vitamin dan mineral yang membantu melambatkan pencernaan dan membuatkan kita rasa kenyang lebih lama. Karbohidrat halus biasanya diproses dan mempunyai gula tambahan. Makanan ini lebih mudah dipecahkan untuk membekalkan tenaga segera dalam bentuk glukosa. Namun, sebaiknya pilih makanan yang tidak diproses atau diproses secara minimum dan mengandungi gula semulajadi, seperti fruktosa di dalam buah.
Cuba : Makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh sebagai snek harian. Antara karbohidrat halus yang perlu dihadkan adalah roti putih, pasta putih, dan makanan yang dibakar manis. 
4. Ambil Lemak Baik
Lemak baik seperti asid lemak Omega-3 terutamanya EPA dan DHA sangat bermanfaat untuk kesihatan kita. Kajian menunjukkan bukti kukuh bahawa EPA dan DHA Omega-3 dapat meningkatkan kesihatan jantung, otak, sendi, mata dan kulit. 
Cuba : Ikan berlemak seperti ikan salmon dan tuna. Minyak ikan adalah sumber asid lemak omega-3 yang paling mudah.
5. Minum Air Sepanjang Hari
Minum air adalah senjata kesihatan yang paling baik. Badan yang terhidrat bukan hanya meningkatkan tahap tenaga, malah membantu kita mendapatkan kulit yang sihat dan berseri. Selain itu, minum air juga membantu menguraikan toksin dan produk buangan di dalam badan. 
Cuba : Minum 2 gelas air sebelum setiap hidangan. Anda bukan sahaja dapat memastikan badan terhidrat, malah juga dapat mengelakkan diri daripada makan terlalu banyak. Cuba untuk minum air setiap kali rasa lapar. Apabila badan telah dipenuhi air, badan akan rasa lebih ‘kenyang’ dan tidak mahu makan. 

Bagaimana Suplemen Shaklee Boleh Membantu Untuk Kurus Tanpa Berlapar?

Selain tips di atas, anda boleh mengambil suplemen Shaklee bagi memastikan anda mendapat nutrisi yang lengkap sepanjang proses untuk kurus. Nutrisi yang lengkap memastikan anda kekal bertenaga walaupun di dalam tempoh untuk menguruskan badan. Jadi, kerja anda juga akan menjadi lebih produktif.

1. Lecithin
Ia diekstrak dari soya tanpa menggunakan sebarang pengawet, pewarna mahupun pemanis bagi membantu memecahkan lemak di dalam badan. Setiap kapsul Lecithin Shaklee mengandungi 520 mg lecithin soya termasuk 80 mg kolina dan 48 mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu. Lecithin adalah pengemulsi lemak semulajadi yang bertindak dengan cara melekat pada lemak dalam darah seterusnya mengapungkannya dan mengelak dari lemak degil tersebut melekat pada dinding membran. 
2. Omega Guard
Ia mengandungi asid lemak Omega-3 yang tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, sebaliknya perlu diperoleh melalui makanan dan suplemen. Ia berfungsi menyokong setiap sel, tisu dan organ dalam badan kita. Ia juga membantu proses memecahkan lemak lama dalam tubuh seperti di dalam hati, salur darah, kulit, lemak pada luar organ dan membantu membakar lemak untuk tenaga. Selain itu, Omega-3 terbukti meningkatkan metabolisme dan membakar 40% lebih banyak lemak apabila bersenam. 
Seperti dinyatakan di atas, asid lemak Omega 3 dikatakan boleh memberi kesan rasa kenyang kepada orang yang obesiti. Kajian tersebut dijalankan dan diterbitkan oleh D.Parra dan rakannya di dalam jurnal Appetite. Dalam kajian tersebut, golongan sasaran mempunyai kadar Omega 3 yang lebih tinggi dalam badan membuatkan badan lambat rasa lapar semula selepas makan. 
Kelebihan OmegaGuard Shaklee berbanding yang lain adalah ia menggunakan minyak ikan bergred farmaseutikal, melalui penyulingan molekul tiga peringkat, berkepekatan tinggi, mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak Omega-3 tulen, mempunyai bau dan rasa kesan hanyir yang minimum dan diiktiraf oleh Friends of the Sea. 
3. Herblax 
Ia adalah kombinasi tumbuhan herba yang boleh membantu masalah ketidakhadaman dan membantu pergerakan usus agar lebih sihat. Ia sangat bermanfaat untuk membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat pada dinding usus akan dikeluarkan melalui najis. Proses ini dipanggil detoks. Setelah dinding usus bersih, badan akan dapat menyerap nutrien dengan lebih optimum dan memastikan badan menjadi lebih sihat walaupun ingin kurus.

4. Alfalfa Complex
Alfalfa kaya dengan protein, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia yang berkhasiat sebagai agen detoksifikasi untuk mencuci hati, darah dan usus. Ia membantu menegmbalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari bdana, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot. 
Kajian klinikal membuktikan bahawa penggunaan alfalfa dalam jangka panjang akan menghapuskan lemak kerana mengandungi saponin yang bersifat seperti span yang menyerap kolesterol kerana bertindak seperti serat. 
5. Cinch Shake Mix
Ia diperbuat daripada protein soya yang membantu seseorang merasa lebih kenyang dan dapat meningkatkan metabolisme badan. Ia mengandungi leucin, sejenis asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan merangsang sintesis protein otot. Cinch Shake Shaklee terbukti mampu mengekalkan 100% jisim otot tanpa lemak dan menghilangkan lemak, berat dan inci. Oleh kerana ia membantu mengekalkan otot, ia dapat mengelakkan badan menjadi menggeleber selepas proses penurunan berat badan.
Minuman yang kaya protein ini membuatkan anda rasa kenyang lebih lama dan membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan kerana kurang berasa lapar. Selain itu. ia mengekalkan tahap gula dalam darah pada tahap yang normal dan mengekalkan tenaga. Ia didatangkan dengan 3 perasa iaitu Vanila, Coklat dan Latte. 


6. Energizing Soy Protein
Ia merupakan sumber protein berasaskan kacang soya yang mempunyai rendah Indeks Glisemik. Bermakna, makanan akan diproses secara perlahan-lahan kepada tenaga dan ini membantu membuatkan kita rasa kenyang lebih lama. Ia membantu badan menjadi lebih bertenaga selain membantu mengurangkan berat badan. Soya yang digunakan adalah non-GMO, organik dan tidak mempunyai hormon tambahan. Jadi, ia dapat dikenali dan diserap oleh badan dengan lebih mudah. 
7. Vivix
Ia mengandungi polifenol yang membantu menaikkan metabolisma badan. Semakin tinggi metabolisma, semakin banyak kalori akan dibakar dan proses pembakaran lemak menjadi lebih cepat daripada biasa. Ia juga menghalang pengumpulan lemak dan memusnahkan deposit lemak dalam badan, sebaliknya lemak tersebut akan digunakan sebagai tenaga. Selain itu, ia membantu menghalang kenaikan paras hormon estrogen agar lemak tidak disimpan di dalam badan. 
Jangan biarkan keinginan anda terbantut, hanya sebab anda suka makan!
Bantu diri dapatkan supplemen Shaklee yang lengkap dengan klik di bawah :

Perlukah anda ambil kesemuanya?
Anda boleh dapatkan nasihat daripada saya secara percuma untuk ketahui dengan lebih lanjut manakah supplemen yang terbaik untuk anda ambil dalam proses untuk kurus tanpa berlapar ini. Saya akan syorkan anda mengikut keperluan masing-masing.
Selamat mencuba!
Hubungi saya, Bazilah (ID : 1251677) di :
WhatsApp/Call/SMS : 012-6830069
Instagram : towardsqualitylife
Fb : Towards Quality Life
Blog : www.towardsqualitylife.blogspot.my
Continue Reading

Rawatan Semulajadi Untuk Luka Bernanah Pada Ibu Hamil

Ibu mengandung seringkali mengalami pelbagai kesukaran dan ketidakselesaan semasa dalam tempoh kehamilan. Keadaan akan menjadi bertambah teruk sekiranya si ibu mengalami sebarang luka sehingga menjadi bernanah, kerana ini akan menyukarkan tugas harian si ibu. 
Image result for festering wound at feet
Luka bernanah adalah keadaan di mana cecair kuning atau putih berkembang dalam luka disebabkan oleh bakteria. Sekiranya luka dibiarkan terbuka, ia lebih cenderung untuk dijangkiti. Oleh itu, seseorang perlu mengelakkan luka terbuka. Dalam artikel ini, anda akan ketahui kaedah rawatan yang boleh diambil oleh ibu mengandung yang mempunyai luka bernanah pada kulit. Sebelum itu, anda juga perlu ketahui faktor risiko luka dijangkiti dan simptom atau gejala yang timbul apabila terdapat jangkitan pada luka. 

Faktor Risiko 

Luka lebih cenderung untuk dijangkiti sekiranya :
1. Berpunca dari lubang akibat tusukan seperti dari kuku atau kaca.
2. Berpunca daripada gigitan haiwan atau manusia.

3. Tidak dibersihkan atau dirawat dalam masa 8 jam

4. Berlaku pada tangan, kaki, ketiak atau pangkal peha.
5. Mengandungi kotorang atau air liur

6. Mengambil masa yang lama untuk sembuh

7. Berlaku kepada ibu yang menghidap kencing manis, minum alkohol atau mempunyai sistem imun yang lemah

Simptom Jangkitan 

Sila dapatkan rawatan dari doktor sekiranya anda mempunyai tanda-tanda seperti :
  • Keluar air berwarna kuning, kuning-hijau atau berbau busuk dari luka
  • Terdapat rasa sakit, bengkak, kemerahan pada luka atau kawasan berdekatan luka
  • Terdapat perubahan pada warna atau saiz luka
  • Terdapat garis merah di sekitar luka
  • Demam
Rawatan Semulajadi Untuk Luka Bernanah Pada Ibu Hamil
1. Bersihkan luka
Bakteria akan menjangkiti luka menjadikannya menjadi bertambah teruk. Ini akan membuatkan masa untuk pulih menjadi lebih lama.  Jadi, pastikan luka dibasuh dengan air sehingga bersih atau menggunakan sabun antibakteria seperti dettol. 
2, Sapu dengan antibiotik ointment
Bagi mengelakkan bakteria menjangkiti kawasan luka, anda boleh menyapukan kawasan luka dengan antibiotik ointment yang boleh didapati di farmasi.
3. Pastikan luka bersih dan kering
Dalam masa 24 jam yang pertama, pastikan  luka sentiasa bersih dan kering.

4. Tutup luka
Kawasan luka boleh ditutup dengan kain kasa atau pembalut, tetapi hendaklah ditukar selalu dan dipastikan sentiasa bersih. 
5. Tukar balutan
Tukar balutan setiap hari, lebih baik dengan menggunakan sarung tangan plastik yang steril. 
Selain itu, terdapat juga supplemen yang selamat untuk ibu hamil yang boleh membantu mempercepatkan penyembuhan luka dengan cara memberikan nutrisi kepada badan agar badan dapat menjalankan aktivitinya semula seperti biasa. 


1. Sustained Release Vita C Plus Shaklee

Kandungan vitamin C di dalamnya membantu merangsang kulit menghasilkan kolagen dan menghasilkan kulit baru yang lebih sihat dan cerah. Selain bertindak mencantikkan kulit, vitamin C mampu meningkatkan sistem imun seseorang dengan membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman dan membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik.

2. Garlic Shaklee

Image result for garlic complex
Garlic Shaklee berbeza dengan bawang putih yang dimakan setelah dimasak kerana ia mengekalkan kandungan allicin aktif. Garlic bertindak sebagai antibiotik semulajadi yang selamat digunakan dalam jangka masa panjang untuk meningkatkan sistem imun badan dan menghalang bakteria dan kuman dari merebak. 
Luka bernanah yang tidak dirawat akan mengakibatkan ketidakselesaan yang berpanjangan dan ibu hamil akan mengalami kesukaran menjalani aktiviti harian. Ia mungkin akan mengakibatkan pelbagai sakit lain sekiranya dibiarkan melarat. Rawat luka anda segera sebelum terlambat.
Anda boleh membeli suplemen anda di sini :

Atau hubungi saya, Bazilah di :

012-6830069
ID : 1251677











Continue Reading

Sabun Basuh Baju Untuk Kulit Baby Yang Sensitif

Kulit baby yang halus dan lembut sememangnya lebih sensitif berbanding orang dewasa kerana belum matang sepenuhnya. Tidak hairanlah kenapa bayi lebih kerap mempunyai masalah kulit seperti kegatalan akibat alahan atau alergi, ruam akibat eczema dan kulit kering. Oleh kerana pakaian bayi adalah sesuatu yang sering bergesel dan mengenai kulit bayi, jadi amat penting untuk anda memastikan bahawa sabun basuh baju bayi anda memiliki ciri khas yang sesuai untuk kegunaan bayi yang berkulit sensitif ini. 

Image result for drying baby clothes
Sebelum baju-baju baby digunakan, adalah lebih baik jika anda dapat mencuci semua pakaian bayi, selimut dan barang-barang lain yang boleh dibasuh yang akan mengenai kulit mereka. Namun, kebanyakan pencuci pakaian biasa di pasaran mempunyai kandungan bahan kimia bertoksik dan perengsa yang tidak sesuai untuk kulit bayi yang sensitif. Antaranya adalah :

Bahan Kimia Dalam Sabun Basuh Baju Biasa :

1. Pewangi (Fragrance) ; untuk mewangikan pakaian
2. Agen Pencuci ; untuk membantu membersih dengan lebih baik. Bahan kimia di dalamnya seperti :
  • Quaternium-15 : membebaskan formaldehid yang bersifat karsinogen
  • Dietanolamina ; dikaitkan dengan masalah kuli, kerengsaan mata dan mungkin masalah hati
  • Nonylphenol ethoxylate (NPE) : toksik kepada saraf dan hidupan akuatik, merengsa kulit, berpotensi mengganggu hormon
  • Linear Sulfonat Alkil Benzena (LAS) : bersifat karsinogen, merengsa kulit dan mata dan toksik kepada hidupan akuatik
  • Sulingan Petroleum : dikaitkan dengan kanser dan kerosakan paru-paru

3. Penstabil (Stabilizer) ; untuk membantu menstabilkan formula, supaya tahan lebih lama dari tarikh luput.

  • Oksida Polialkalina atau etilena oksida ;dikaitkan dengan masalah mata, kerengsaan paru-paru, dan dermatitis.

4. Peluntur ; untuk melunturkan kekotoran pada baju

  • 1,4-Dioxane : iritasi pada kulit dan dermatitis, tekanan pada sistem saraf pusat dengan simptom seperti sakit kepala. Lebih kritikal lagi, ia boleh menyebabkan kerosakan pada hati, ginjal dan saluran darah.

5. Pencerah (Brightener) ; untuk mencerahkan kembali pakaian. Ia mengandungi bahan kimia seperti:

  • Naphthotriazolystilbenes : dikaitkan dengan kesan perkembangan dan pembiakan
  • Benzoxazolyl
  • Disulfonate diaminostilbene 

6. Fosfat & EDTA ; supaya bahan pencuci lebih berkesan di dalam air dan mencegah kotoran kembali terlekat pada pakaian yang telah dicuci

  • Dikaitkan dengan pencemaran alam sekitar, terutamanya pencemaran sungai dan saliran air. 
  • Fosfat menyuburkan pertumbuhan alga yang merosakkan ekosistem. 
  • Etilena diamine asid tetraacetic (EDTA) : toksik dalam kajian haiwan.
Menakutkan apabila kita tahu mengenai bahan kimia yang terdapat dalam sabun basuh pakaian kita ini. Kalau pada kita yang dewasa pun ia merbahaya, apakan lagi kepada kulit si manja kita yang sensitif? Bahkan, sisa basuhannya tidak mesra alam dan mengancam hidupan akuatik. Jika anda sayangkan keluarga anda dan alam sekitar, sudah masanya untuk anda bertukar kepada sabun basuh pakaian yang lebih mesra alam, selamat dan berkesan seperti Fresh Laundry Concentrate Shaklee!

Keistimewaan Fresh Laundry Concentrate Shaklee 

  • Berprestasi tinggi kerana pembersih enzim diaktifkan untuk mengekalkan basuhan yang putih dan berwarna cerah.
  • Selamat pada semua jenis kain
  • Dirumus untuk membantu mencegah warna pakaian daripada luntur.
  • Lebih pekat – 5.5lb, mencuci sehingga 88 kali basuhan. Ini membuatkannya lebih jimat!

Perbezaan Shaklee

1. Selamat

  • Hipoalergenik
  • Tanpa klorin
  • Sesuai digunakan untuk semua fabrik yang boleh dibasuh
  • Tanpa bahan kimia merbahaya
  • Bebas bauan 
  • Lembut pada tangan
  • pH yang seimbang

2. Berkesan

  • Berkepekatan tinggi
  • 1 auns sudah memadai untuk cucian muatan sederhana
  • Keberkesanannya yang sama dengan semua jenis suhu, sama ada air sejuk atau panas
  • Menjadikan pakaian putih lebih putih dan pakaian berwarna lebih cerah berseri
  • Menanggalkan minyak dengan berkesan

3. Mesra Alam

  • Dihasilkan dari bahan semulajadi dan mesra alam
  • Surfaktan bersifat biordegradeable
  • Tanpa fosfat, borat dan nitrat
  • Tanpa bahan pewarna
  • Tanpa peluntur klorin
  • Bungkusan yang boleh dikitar semula
  • Selamat untuk sistem septik dan pembentungan
  • Tiada ujian haiwan
  • Tiada pembersihan sebatian organik mudah meruap
Apa yang menariknya lagi, Fresh Laundry Concentrate ini bukan hanya boleh digunakan untuk membasuh pakaian bayi yang mempunyai masalah kulit sensitif, malah boleh digunakan untuk seisi keluarga tanpa perlu mengasingkan pakaian bayi anda.
Walaupun baunya tidak sewangi pencuci pakaian biasa, tetapi baunya yang sentiasa segar mengelakkan pakaian dari berbau hapak walaupun dibiarkan lama sebelum menjemur, terutamanya ketika musim hujan. Anda bebas menyidai pakaian hanya di dalam rumah tanpa bau yang busuk akibat tidak terkena pancaran matahari.

Testimoni Pengguna Fresh Laundry Concentrate

Baby yang mengalami alahan pada kulit yang sangat sensitif ini bukan hanya menyebabkan ketidakselesaan padanya, malah juga meresahkan ibu bapa kerana rengekan si kecil. Hentikanlah penderitaan ini dan bertukarlah kepada sabun basuh baju seisi keluarga yang lebih selamat dan terbukti berkesan ini. 
Usah tunggu lagi! Hanya satu klik untuk anda membeli sekarang..
Atau hubungi saya untuk mendapatkan khidmat nasihat secara percuma di :

012-6830069
Bazilah
ID : 1251677
Continue Reading

Radang Usus : Kenali Faktor Risiko, Tanda, Komplikasi Dan Cara Atasinya

Apakah Radang Usus?

Radang Usus atau Inflammatory Bowel Disease (IBD) juga dikenali sebagai ulcerative colitis. Ia terjadi apabila saluran pencernaan seseorang terutamanya lapisan dalam usus besar dan rektum mengalami keradangan dan luka lama (ulser). Walaupun penyebab sebenar penyakit radang usus ini masih tidak ketahui, tetapi salah satu penyebabnya adalah apabila sistem imun seseorang mengalami kerosakan. 

Image result for ulcerative colitis

Apabila diserang bakteria atau virus, tindak balas imun yang tidak normal bukan hanya melawan virus atau bakteria ini, malah juga menyerang sel-sel di saluran penghadaman. 

Faktor-faktor Risiko Radang Usus (IBD) :

1. Umur
Walaupun ia boleh berlaku pada sebarang umur, kebanyakan pesakit mengalami radang usus ketika berumur 30 tahun ke bawah. Namun, ada juga mereka yang mengalami penyakit ini selepas 60 tahun.

2. Sejarah keluarga
Mereka yang mempunyai keluarga terdekat yang menghidap penyakit ini lebih terdedah kepada risiko untuk mendapatkannya.

3. Etnik atau bangsa
Ia boleh berlaku pada semua etnik atau bangsa, namun mereka yang berkulit putih lebih berisiko tinggi.

4. Merokok. 
Mereka yang merokok lebih terdedah kepada risiko mendapat radang usus.

5. Penggunaan ubatan anti radang tanpa steroid.
Ubatan seperti ibuprofen, naproxen natrium dan natrium diclofenac boleh meningkatkan lagi risiko mendapat IBD.

6. Tempat tinggal.
Mereka yang tinggal di kawasan perindustrian lebih cenderung untuk mendapat ulcerative colitis ini. Faktor alam sekitar dan diet tinggi lemak juga berkemungkinan menjadi penyebab penyakit ini.

Tanda-tanda Dan Gejala Pesakit Radang Usus (IBD):

Tanda yang biasa dialami oleh pesakit radang usus adalah cirit-birit dan sakit pada abdomen sebelah kanan. Simptomnya yang seperti sakit perut biasa menyebabkan pesakit tidak dapat mengesannya dari awal.  Ia berbeza pada orang lain bergantung kepada tahap radang yang dialami dan di mana ia berlaku. Antara tanda lain yang dialami adalah :

  • Cirit-birit berdarah atau bernanah
  • Sakit ketika buang air besar dan najis berdarah
  • Sakit perut dan kekejangan.
  • Sakit rektum.
  • Kembung perut
  • Keluar lendir dari dubur
  • Keletihan akibat kurang darah merah
  • Demam akibat radang yang berlaku
  • Hilang selera makan

Komplikasi Penyakit Radang Usus (IBD)

IBD boleh menyebabkan pendarahan dari ulser dan usus tembus atau pecah. Ia boleh mempengaruhi organ lain di luar salur penghadaman sepertu hati, kulit, mata dan sendi. Penggunaan ubat steroid untuk mengurangkan radang berisiko mendapat penyakit tekanan darah tinggi, osteoporosis dan kencing manis. Dalam jangka masa yang lama, pesakit berisiko mendapat kanser kolon dan mengancam nyawa. Komplikasi lain yang mungkin berlaku termasuklah :
  • Pembengkakan kolon (megakolon toksik)
  • Pembekuan darah dalam urat dan arteri 
  • Dehidrasi yang serius

Rawatan Penyakit Radang Usus (IBD) :

Kebiasaanya, rawatan yang doktor sarankan adalah untuk meredakan gejala yang timbul, mengelakkannya dari berulang semula atau mengurangkan risiko komplikasi yang mungkin terjadi.  Antaranya :

1. Memberi ubat steroid seperti Prednisolone untuk mengurangkan gejala IBD. Namun, ia tidak boleh diambil dalam jangka masa panjang kerana berisiko mendapat jerawat, katarak, tulang reput akibat osteoporosis dan muka menjadi bentuk bundar akibat bengkak (moon face).

2. Memberi ubat Mesalazine untuk mengawal IBD.

3. Memberi ubat Immunosuppression untuk mengurangkan tindakan sistem imun. Ubat ini memakan masa yang agak lama untuk bertindak dan pesakit berisiko mendapat jangkitan kuman.

4. Memberi antibiotik seperti mitronidazole dan ciprofloxacin untuk merawat IBD ringan. Namun, ia tidak berkesan untuk menstabilkan penyakit IBD.

5. Pembedahan. Jika ubatan tidak membantu, prosedur pembedahan perlu dilakukan, terutamanya jika doktor mendapati terdapat tanda-tanda kanser berlaku.

Walaubagaimanapun. terdapat supplemen yang boleh membantu gejala radang usus, atau ulcerative colitis ini, iaitu :

VIVIX

Vivix merupakan supplemen yang tinggi kandungan antioksida bertindak membaiki dan melindungi sel-sel usus daripada terus rosak akibat pengoksidaan. Ia boleh membantu mempertahankan dan mengawal genetik dengan melambatkan penuaan tahap sellular. Oleh itu, ia membantu melambatkan inflamasi atau radang yang berlaku pada usus. Selain itu, ia membantu memberi tenaga kepada sel usus dan menggalakkan penghasilan sel usus yang baru. Kandungan polifenol yang tinggi di dalam vivix juga boleh membantu meningkatkan prestasi sel usus agar dapat menjalankan aktivitinya dengan normal. Lebih menguntungkan, ia juga bertindak menyokong sistem imun pesakit IBD.
Masalah gangguan sistem penghadaman akibat radang usus atau IBD ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan memberikan impak yang negatif sekiranya dibiarkan melarat begitu sahaja. Tentunya mendapatkan kesihatan yang optimum tidak ternilai berharganya berbanding wang ringgit. 
Jangan tunggu lagi, hanya 1 klik untuk dapatkan vivix anda sekarang!

Atau hubungi saya di 012-6930069.

Continue Reading

11 Tips Melatih Anak Ke Tandas (Potty training)

Mengajar anak untuk buang air di tandas atau potty train menjadi antara penanda aras pencapaian anak, malah juga ibu bapa. Anak yang telah berjaya dilatih untuk ke tandas lebih awal dikatakan mempunyai perkembangan kognitif yang baik. Persoalannya, bilakah masa yang terbaik untuk potty train, dan bagaimana memulakannya?

Bila Masa Yang Sesuai Untuk Potty Training?
Bila masa yang sesuai untuk memulakan potty training bergantung kepada setiap individu. Ada yang telah memulakannya sejak anak berumur 1 tahun lebih, sebelum anak pandai bercakap lagi. Ada juga merasakan keperluan untuk potty training sebelum mereka melangkah masuk ke tadika. 
Bagi saya, eloklah dimulakan potty train setelah nampak tanda-tanda anak bersedia memulakan nya. Antara tandanya, anak menyorok atau pergi ke suatu bahagian ketika ingin membuang air besar. 
Saya ingin kongsikan tips potty train anak berdasarkan pengalaman saya sendiri. Saya mula potty train anak sejak umur 2 tahun lebih. 

Tips Potty Train Anak

1. Persediaan fizikal dan mental.

Ibu atau bapa perlu bersedia fizikal dan mental untuk melatih anak. Tanamkan dalam diri yang anak yang baru belajar masih belum mahir, dan akan ada ‘accident’ yang berlaku dalam proses latihan.

2. Pilih masa yang sesuai untuk mulakan.

Fahami tanda2 anak bersedia untuk dilatih. Pilih masa yang anda boleh luangkan masa yang lama untuk memantau progres anak, contohnya semasa cuti panjang.

Terbaik jika ibu bapa dapat mengambil cuti dan meluangkan masa dengan si anak. Elakkan melatih anak sekiranya dalam masa terdekat anda merancang untuk berjalan jauh.

3. Keazaman yang kuat.

Ibu bapa yang ingin potty train anak perlu betul-betul bersungguh mahu menjayakannya, bukan hanya hangat-hangat tahi ayam. Set kan target bila mahu anak bebas lampin pakai buang sepenuhnya.

4. Tanamkan mindset anak.

Anak juga perlu diberi mindset yang dia akan menjalani latihan untuk ke tandas. Beritahu anak-anak sekurang-kurangnya seminggu awal untuk memulakan latihan ini.

Jangan sangka mereka tidak faham. Mereka juga perlu diberi persediaan. Beritahu mereka apa yang akan berlaku dan kenapa mereka perlu berbuat demikian. Ajarnya agar memberitahu anda setiap kali rasa ingin buang air.

5. Buatkan mereka suka untuk menjalani latihan.

Naluri kanak-kanak suka cuba sesuatu yang baru. Untuk menjayakan latihan, belikan mereka seluar dalam baru mengikut selera mereka. Barangkali anda boleh membeli seluar dalam yang mempunyai gambar kartun kegemaran mereka.

Anda juga boleh membelikan tangga atau mangkuk potty train khas untuk budak yang menarik. Buatkan mereka rasa teruja untuk memulakannya.

6. Sediakan persekitaran yang membantu latihan.

Sekiranya anda sayangkan karpet anda terkena najis semasa proses latihan, simpan semua karpet di tempat lain. Biarkan kawasan yang anak sering bermain lapang.

7. Hati perlu kental.

Ibu atau bapa yang ingin melatih anak untuk buang air di tandas perlu tetap pendirian dan mempunyai hati yang kental. Bertekad untuk tetap meneruskan sesi latihan bagi memastikan ia berjaya.

8. Kerap bawa anak ke tandas.

Semasa proses latihan, bawa anak lebih kerap untuk ke tandas. Ada yang memulakan dengan mengajak anak ke tandas setiap 15 minit. Bagi saya, selang 30 minit sudah memadai. Ajar anak untuk menggunakan tandas dengan betul dan gunakan bahasa yang mudah.

9. Beri ganjaran pada anak.

Setiap kali anak anda berjaya buang air di tandas, berikan pujian padanya. Buat sistem ganjaran seperti jadual kejayaan anak. Kalau saya, saya berikan pelekat bintang apabila dia berjaya buang air di tandas.

Boleh juga beri apa sahaja ganjaran lain yang disukainya. Untuk anak kedua, saya berikannya ganjaran multivitamin Vita lea For Children setiap kali dia tidak bocor dalam masa sehari.

10. Elakkan anak dari keliru

Apabila anda telah memulakan latihan, penting untuk tetap meneruskannya untuk mengelakkan anak keliru jika kadangkala dipakaikan lampin, kadangkala tidak dipakaikan lampin.

Ada pendapat yang menyarankan agar apabila mula sahaja latihan pada siang hari, teruskan juga di malam hari.

Tapi bagi saya, elok juga dibuat secara beransur-ansur. Apabila anak sudah mahir, baru teruskan pada sebelah malam pula.

Tetapi jika ingin memulakan latihan pada sebelah malam, pastikan anda membuat persediaan dengan mengajak anak ke tandas sebelum tidur, dan alaskan tilam anak dengan pelapik yang kalis air.

11. Elakkan stress dan cuba kawal dari memarahi anak.

Emosi ibu atau bapa sangat penting semasa sesi latihan. Ibu yang cepat marah ketika anak bocor membuatkan anak takut untuk meneruskan latihan dan mungkin akan mengambil masa yang lebih lama untuk melatihnya kemudian. Jangan ambil mudah perkara ini. Emosi anak juga perlu dijaga.

Apa yang saya lakukan untuk kawal emosi semasa latihan adalah dengan mengambil suplemen B Complex Shaklee. Ia membantu saya untuk mengawal emosi dan lebih tenang menghadapi kebocoran anak.

Kesimpulannya, potty train anak bukan sesuatu yang boleh dianggap mudah, namun ia tidak mustahil dilakukan sehingga berjaya. Buatlah persediaan yang rapi dan semoga berjaya!

Continue Reading

15 Tips Atasi Edema (Bengkak Kaki) Semasa Mengandung 7 bulan

Edema adalah istilah perubatan yang dimaksudkan oleh pembentukan cecair di dalam tisu. Semasa kehamilan, badan anda menghasilkan lebih banyak darah dan cecair badan untuk mengekalkan kesihatan bayi yang sedang membesar. Kerana itulah, edema biasa berlaku pada wanita mengandung. 
Cecair yang berlebihan ini boleh terjadi pada tangan, muka, kaki, pergelangan tangan dan pergelangan kaki. Ini yang menyebabkan bengkak dan  ketidakselesaan. Namun, di sini saya kongsikan tips untuk mengurangkan edema atau bengkak anda.

Tips Atasi Edema Semasa Mengandung

1. Elakkan menggunakan tapak kaki dengan kerap.

Berdiri atau duduk dengan keadaan tapak kaki yang rata di atas lantai boleh memburukkan lagi edema kerana tekanan yang meningkat pada urat akan menghalang darah untuk kembali ke jantung. Elakkan berdiri atau duduk dengan tapak kaki di lantai untuk jangka masa yang panjang. Sekali sekala cuba untuk duduk berehat dan putarkan kaki dan pergelangan kaki untuk membantu peredaran cecair di kaki.
Pastikan anda memakai kasut yang selesa.
Kasut yang terlalu ketat atau kasut tumit tinggi boleh menyebabkan edema menjadi lebih teruk dan memberikan ketidakselesaan.

2. Tinggikan sedikit kaki ketika berehat.

Semasa anda sedang baring, anda boleh meletakkan alas seperti bantal kecil atau tuala pada bawah kaki untuk membantu peredaran darah dan cecair.


3. Memakai compression socks

Compression socks atau stoking mampatan juga membantu meningkatkan aliran darah dan cecair di kaki. Terdapat variasi dalam tekanan pada stoking berkenaan. Pilihlah yang sesuai dengan tahap edema anda.

4. Pakai pakaian yang longgar dan selesa.

Pakaian yang ketat di sekitar pergelangan tangan, lengan dan kaki akan menambahkan lagi rasa ketidakselesaan akibat edema. Pakai pakaian yang longgar boleh membantu mengurangkan rasa ketidakselesaan ini dan memudahkan anda bergerak. Seeloknya, pakailah pakaian yang dikhaskan untuk ibu hamil.
Pilihlah pakaian bertekstur sejuk, longgar dan lembut seperti kain kapas bagi mengelakkan berpeluh dan kepanasan yang akan memburukkan lagi edema anda.

5. Urut bahagian yang terjejas.

Terdapat beberapa kajian yang mendapati urutan dapat membantu mengurangkan edema ketika mengandung. Urutlah di bahagian yang mengalami edema sama ada dibuat sendiri atau menggunakan perkhidmatan pakar di pusat urutan profesional.
Tekankan bahagian yang terjejas dengan pergerakan ke arah jantung untuk membantu aliran cecair semula ke jantung. Pastikan tekanan yang digunakan tidak mengakibatkan kesakitan.


6. Elakkan aktiviti luar ketika cuaca panas.

Cuaca yang panas dan pendedahan kepada cahaya matahari boleh memburukkan lagi edema. Carilah tempat untuk berteduh atau pergi ke tempat yang lebih nyaman untuk mengurangkan kesakitan akibat edema.

7. Berenang atau berehat di kolam.

Berenang boleh merendahkan suhu badan dan mengurangkan tekanan pada bahagian sendi. Ia membantu peredaran darah dan cecair dalam badan yang akan membantu mengurangkan edema dan bengkak.
Sekiranya tidak pandai berenang, cukup sekadar hanya terapung di atas air atau berjalan di dalam air.

8. Gunakan cold pack pada bahagian yang bengkak.

Suhu yang sejuk akan mengurangkan peredaran darah badan bahagian yang terjejas dan mengurangkan bengkak. Anda boleh meletakkan cold pack pada bahagian yang bengkak secara berselang-seli selama 10-15 minit, setiap 2 jam atau apabila perlu.
Pastikan alas cold pack dengan kain atau tuala bagi mengelakkan kerosakan kulit.
9. Tidur dalam persekitaran yang selesa dan dingin.
Sebaiknya tidur di dalam bilik yang selesa, dingin dan mempunyai sistem ventilasi yang baik. Tidur pada bahagian kiri dikatakan sebagai posisi yang akan mengurangkan tekanan pada vena kava, salur darah yang menyalurkan darah dari bahagian bawah badan ke jantung. Ini akan membantu mengawal edema.
Untuk optimumkan kondisi tidur, setkan suhu antara 15.6 – 23.9℃. Gunakan kipas atau buka tingkap untuk peredaran udara yang baik. Gunakan cadar yang diperbuat daripada fabrik semulajadi seperti kain kapas untuk pastikan suhu bersesuaian agar dapat membantu mengurangkan risiko edema.

10. Kurangkan pengambilan garam dalam makanan.

Garam yang berlebihan menyebabkan pengumpulan air. Keperluan garam untuk wanita hamil adalah 3000mg. Jadi, pastikan anda tidak mengambilnya lebih bagi memastikan edema tidak menjadi bertambah teruk.
Elakkan dari mengambil makanan yang diproses kerana ia mempunyai kandungan garam yang agak tinggi. Sebaliknya, ambillah makanan yang mempunyai kandungan potasium yang tinggi seperti pisang, apricot, oren dan keledek untuk menyingkirkan garam yang berlebihan.


11. Minum banyak air.

Walaupun nampak biasa, tetapi dengan memastikan badan sentiasa terhidrasi adalah cara terbaik untuk menyingkirkan cecair yang berlebihan pada bengkak akibat edema.
Cuba cukupkan untuk minum air 10 cawan sehari, bersamaan 2.3 liter atau lebih sekiranya anda aktif dan memerlukannya. Elakkan pengambilan gula berlebihan seperti minuman sisa berkarbonat dan air jus yang telah diproses.

12. Pastikan sistem penghadaman berjalan lancar.

Pergerakan usus yang teratur turut membantu menyingkirkan garam dan air berlebihan daripada sistem tubuh yang membantu anda mengawal edema.
Makan makanan yang tinggi kandungan serat untuk menyingkirkan garam dan air ini. Ambil 20 – 35 mg serat sehari dari sumber yang larut dan tidak larut. Serat larut adalah seperti oat, epal dan kekacang. Serta tidak larut adalah seperti nasi, brokoli, zucchini, pihak merah dan kale.
Senaman yang teratur juga membantu sistem penghadaman anda kerana usus menjalankan aktivitinya dengan lancar.

13. Bersenam dan kerap bergerak.

Senaman kardiovaskular boleh membantu peredaran darah dan penyingkiran cecair berlebihan akibat edema. Cuba sekurang-kurangnya bersenam selama 30 minit sehari seperti berjalan dan berbasikal.

14. Dapatkan nasihat doktor.

Jika gaya hidup dan rawatan di rumah tidak membantu anda mengatasi edema, rujuklah doktor kerana mungkin terdapat risiko seperti preeklamsia yang memerlukan pengambilan ubatan untuk menyingkirkan lebihan cecair.
Jika anda dapati bengkak makin membesar, ia mungkin antara tanda masalah tekanan darah tinggi atau preeklamsia yang memerlukan rawatan lanjut.
Selain itu, lihat juga sama ada anda mempunyai sakit kepala yang tidak reda dengan berehat, loya dan muntah-muntah atau sakit yang melampau pada bahagian atas kanan perut. Dapatkan nasihat doktor dengan segera jika masalah ini berlaku.

15. Pengambilan makanan tambahan atau supplemen.

Supplemen magnesium, B complex dan Omega 3 berupaya membantu mengurangkan bengkak pada kaki atau bahagian lain akibat edema.
Dalam Shaklee, produk yang dapat membantu masalah edema adalah :

1. Ostematrix Shaklee

Ia mengandungi magnesium, mineral penting dalam mengimbangkan reaksi biokimia dalam badan. Ia boleh membantu mengelakkan lebihan air berkumpul pada sel dan mengurangkan bengkak kaki akibat edema.

2. B Complex Shaklee

Kandungan vitamin B1, B5 dan B6 di dalamnya juga membantu menghalang perngumpulan air pada sel. Ia akan menyingkirkan lebihan garam dalam badan dan membantu melancarkan aliran darah.

3. OmegaGuard Shaklee

Kandungan Omega 3 dalam OmegaGuard mempunyai fungsi anti radang yang akan mengurangkan bengkak akibat edema. 
Ibu hamil yang mengalami bengkak kaki atau edema ini tentu berasa sulit mengharungi hari-hari dalam tempoh kehamilan. Permudahkan urusan anda. Ikuti tips-tips di atas atau jika ingin membeli supplemen Shaklee, hubungi saya.

        Continue Reading