Apabila Sel Tisu Mulut Tumbuh Tidak Normal, Apa Yang Harus Dilakukan?

Bahagian mulut meliputi lidah, bibir, bahagian dalam pipi, gusi, lantai mulut dan lelangit. Apabila sel-sel tisu dari salah satu daripada bahagian ini tumbuh secara tidak normal, seseorang boleh dikategorikan sebagai penghidap kanser mulut. Tahukah anda, statistik di Malaysia menunjukkan 4 daripada 100,000 orang menghidap kanser mulut. 62.6% daripadanya adalah perempuan, manakala selebihnya adalah lelaki, sebanyak 37.4%. Kaum India menunjukkan statistik yang paling tinggi dengan 48.9%, diikuti dengan kaum Melayu sebanyak 22.1%, kaum Cina sebanyak 17.6% dan lain-lain 12.4%. Semua orang tidak terkecuali dari mendapat kanser mulut. Maka, atasi lah kanser mulut segera!
Image result for mouth cancer

Berhati-hati sekiranya anda kerap melakukan tabiat ini, kerana 

Antara Punca Kanser Mulut adalah :

1) Mengunyah sirih (53.1%)
2) Minum alkohol (30.1%)
3) Merokok (29.8%)
Selebihnya, sebanyak 22% penghidap kanser mulut yang tiada tabiat tertentu tetapi tetap mendapat kanser mulut. Jadi, awas sekiranya anda mempunyai tanda-tanda berikut.
Tanda-tanda Awal Kanser Mulut :

1. Ulser yang tidak sembuh selepas 2 minggu

Image result for 2 weeks prolonged mouth ulcer
2. Benjolan atau kebengkakan di leher dan muka

Image result for inflamed neck and face

3. Tompok putih atau merah di dalam mulut

Image result for red spotted in human mouth
Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda seperti di atas, berjumpalah doktor pergigian dengan segera untuk memastikan ia bukan kanser mulut. Pengesanan awal tanda-tanda kanser mulut boleh menyelamatkan nyawa anda!
Langkah-langkah Pencegahan :
1. Elakkan tabiat-tabiat seperti penggunaan tembakau, pengambilan alkohol dan memakan sirih kerana amalan ini berkaitan rapat dengan kanser mulut.
2. Periksa mulut sendiri dari masa ke semasa bagi mengesan tanda-tanda awal perubahan tisu-tisu mulut.
3. Jaga kebersihan gigi dan mulut.
4. Berjumpalah dengan doktor pergigian untuk mendapatkan pemeriksaan berkala.
5. Pastikan diet harian anda mengandungi serat yang tinggi dan lebihkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan.
6. Elakkan pendedahan berlebihan kepada pancaran matahari.


Apa Yang Boleh Dilakukan?

Sekiranya anda telah pun menghidap kanser mulut, masih ada peluang untuk anda membaiki taraf kesihatan anda dan meneruskan hidup, InsyaAllah. Dapatkan rawatan dari doktor dan berusahalah mengambil makanan semulajadi yang kaya dengan antioksida kerana antioksida bertindak mengelakkan sel badan daripada musnah akibat pengoksidaan.

Di Shaklee, terdapat supplemen yang kaya dengan antioksida iaitu :

1. Vivix
Mengandungi campuran unik botani yang kaya dengan polifenol, iaitu kumpulan fitokimia yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti penuaan semulajadi. Bahan-bahan utamanya telah diuji secara klinikal dan baik untuk kesihatan. Anggur muscadine dalam Vivix mempunyai 6x ganda kandungan resveratrol berbanding anggur biasa.
Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh membantu pencegahan penyakit kanser antaranya:
i. Dalam satu kajian terbaru tahun 2016 pada kultur sel, resveratrol memainkan peranan penting dalam menyekat perkembangan sel kanser payudara. Diterbitkan dalam Cell Death and Disease, kajian itu mendapati bahawa resveratrol mengawal proses apoptosis dan perkembangan sel kanser payudara dengan mengaktifkan beberapa miRNAs yang bertanggungjawab menyekat perkembangan sel kanser. 
ii. Pesakit barah payudara HER2 positive biasanya akan dirawat dengan kemoterapi herceptin. Kajian dari Abdel-latif et al, (2105) terhadap golongan pesakit barah payudara ini menunjukkan yang gabungan kemoterapi herceptin dan resveratrol mampu mengurangkan kesan toksik dari rawatan kemoterapi tersebut.
2. Carotomax
Terdapat kandungan beta karotena yang dapat membantu mengukuhkan sistem imuniti, melambatkan penuaan, menyekat aktiviti kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.
3. Sustained Release Vita C Plus
Kandungan Vitamin C di dalamnya merupakan antioksidan yang boleh meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dengan berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel tubuh.
4. Vita-E Complex
Kandungan vitamin E di dalamnya merupakan antioksidan yang bagus untuk melawan kanser, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor dan mengukuhkan sistem imun dengan pengambilan lebih dari 1200 IU sehari. Ia juga boleh membantu masalah oksidasi. 
Bantulah diri anda atau orang di sekeliling anda segera. Jangan biarkan mereka terus merana.

Lihat disclamer.

Untuk maklumat lanjut, bolehlah hubungi saya untuk dapatkan konsultasi secara PERCUMA.
Bazilah
ID : 1251677
WhatsApp/Call/SMS : 012-6830069
Instagram : towardsqualitylife
Fb Page : Towards Quality Life
Blog : towardsqualitylife.blogspot.my

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge