5 Tips Mencari Peluang Perniagaan Terbaik Tahun 2018

Terdapat terlalu banyak peluang perniagaan di luar sana. Tetapi yang mana satu sesuai untuk anda? Di sini saya akan memberikan beberapa tips untuk mengenali peluang perniagaan terbaik untuk anda, khususnya untuk kita melangkah ke tahun 2018. Taktik terbaik dalam mencari peluang ini ialah dengan memahami terlebih dahulu apa yang perlu dicari dan ke mana hendak pergi untuk berjaya. Walaupun ia tidak jamin, tetapi ia adalah cara yang terbaik untuk bermula. Memahami jenis peluang yang anda cari dan mempunyai beberapa tujuan adalah penting dalam membantu menentukan faktor mana yang menjadikannya peluang yang baik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara umum yang perlu sentiasa ada seiring peluang yang ada :

Image result for business opportunity

5 Tips Mencari Peluang Perniagaan Terbaik :


1. Produk atau perkhidmatan tersebut memenuhi keperluan
Ini boleh menjadi ciri sukar untuk mencari apabila mencari peluang baru, tetapi mungkin salah satu yang paling penting. Setiap kali anda menilai peluang, tanya diri anda sama ada benar-benar sesuatu produk atau perkhidmatan itu diperlukan. Adakah produk atau perkhidmatan menyelesaikan masalah untuk pengguna? Anda mungkin boleh mempertimbangkan menggunakan perkhidmatan survey atau bancian untuk bercakap terus kepada sasaran pengguna. Lagipun, cara terbaik untuk melihat jika orang akan berminat dalam perniagaan anda adalah dengan bertanya kepada mereka.
Jika keperluan sudah dipenuhi, anda perlu menentukan sama ada syarikat yang anda cari boleh melakukan pekerjaan yang terbaik.
2. Perniagaan tersebut berfungsi di lokasi atau tempat anda berada
Sekiranya peluang itu memenuhi keperluan yang hebat, tetapi itu tidak bermakna jika keperluan itu tidak khusus untuk lokasi anda atau syarikat tidak akan berfungsi di lokasi anda. Ia harus ada permintaan, dan sayangnya ia sangat bergantung pada lokasi.
Anda juga perlu memikirkan persekitaran ekonomi. Mungkin terdapat keperluan di lokasi geografi anda, tetapi adakah orang di lokasi anda akan memperuntukkan masa dan wang mereka untuk membeli barang atau servis anda?
3. Anda mempunyai sumber yang anda perlukan untuk membantu perniagaan anda berjaya
Walaupun ada benar bahawa anda boleh mula menyusun sumber setelah anda memperoleh atau memulakan perniagaan, tetapi anda masih perlu mempertimbangkannya dari peringkat awal. Adakah anda mempunyai apa yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan jenis itu sekarang? Adakah anda akan dapat memperoleh sumber yang diperlukan untuk membantu perniagaan tersebut berjaya?
Anda harus jujur dengan diri sendiri, dan malangnya ini adalah antara sebab banyak usahawan membuat kesilapan mereka pada pertama kali. Mereka ingin melakukan segalanya sendiri, tetapi pada akhirnya kita perlu mempercayai orang lain supaya kita boleh memberi tumpuan kepada gambaran yang lebih besar untuk menetapkan strategi. 
4. Anda boleh menyediakan produk atau perkhidmatan pada harga yang sesuai mengikut pasaran
Anda perlu mempertimbangkan pasaran dan mempertimbangkan harga. Tanya kepada diri sendiri sama ada anda boleh memberikan produk atau perkhidmatan dengan harga yang boleh dipegang oleh pasaran. Adakah harga anda menarik pelanggan tetapi masih mendapat keuntungan? Persoalan ini sukar untuk dijawab, tetapi ia adalah antara yang paling penting.
5, Masa yang tepat untuk pasaran dan sumber anda
Masa adalah segala-galanya apabila menilai peluang perniagaan. Ini merangkumi semua tips yang disenaraikan di atas; masa anda secara peribadi, masa untuk pasaran, dan masa untuk lokasi semasa anda. Segala-galanya perlu bersesuaian dengan anda dan pasaran. Anda perlu mencarinya sebelum membuat komitmen. Sekiranya masa anda tidak bersesuaian, lebih baik anda menyemak semula peluang tersebut lain kali. Teruskan mencari peluang pasaran yang ada dan melakukan penyelidikan anda supaya anda bersedia untuk memenuhi masa yang sesuai dengan anda dan pasaran.
Perlu anda pastikan bahawa perniagaan anda akan tetap berjalan walaupun keadaan ekonomi merudum. Ini penting dalam mempertimbangkan apakah masa yang sesuai untuk perniagaan anda nanti. Pilihlah jenis perniagaan yang lebih dekat dengan hati anda supaya anda akan lebih menjiwainya dan tidak mudah berputus asa. 


Apa Perniagaan Pilihan Saya?

Jika ditanya saya, saya memilih untuk membuat business Shaklee kerana ia sangat dekat dengan jiwa saya. Produk Shaklee memang memenuhi keperluan pasaran bukan sahaja sekarang, malah dari dulu dan untuk masa akan datang. Ini kerana produk Shaklee adalah produk kesihatan yang sentiasa diperlukan manusia. Pengguna akan terus-terusan membeli produk ini untuk meneruskan hidup yang sihat. Yang lebih menarik lagi, produknya mempunyai sasaran pengguna yang sangat luas, dari peringkat dalam kandungan, bayi, kanak-kanak, wanita dan lelaki dewasa, hinggalah ke warga emas. 
Saya tidak perlu risau akan tempat atau lokasi di mana saya berada, kerana business Shaklee boleh dijalankan di mana-mana sahaja. Hatta anda pergi melancong di luar negara atau hidup selalu merantau, perniagaan anda akan sentiasa berjalan kerana anda boleh menjalankan business Shaklee secara atas talian. Asalkan anda mempunyai kemudahan internet, ia boleh tetap berjalan. 
Produk Shaklee berkualiti tinggi dan dijamin selamat. Syarikat menyediakan sumber yang cukup untuk kita memulakan perniagaan. Bukan itu sahaja, saya mempunyai sistem sokongan dari team saya bagi memastikan kita berada dalam landasan yang betul dan tidak mudah putus asa. Mereka banyak membimbing saya dalam menjalankan perniagaan. Saya ada mentor yang banyak mengajar saya selok belok business ini. 
Harga yang diberikan juga berpatutan dan setimpal dengan kualiti dan kesannya ke atas pengguna. Kos memulakan perniagaan sangat kecil, tidak perlu sehingga membuat loan untuk memulakan perniagaan. 
Yang menariknya lagi, saya bebas menjalankan business saya pada bila-bila masa. Saya tidak terikat pada office hour tertentu, dan masa saya sangat fleksible. Oleh kerana produk Shaklee telah berusia lebih 100 tahun, ia adalah produk yang sudah tidak asing lagi dan memang ramai orang mencarinya. Pernah juga rakan saya di dalam Shaklee yang tetap dicari walaupun pada pukul 2 pagi. Ini menunjukkan yang business boleh tetap berjalan pada bila masa.
Pokoknya, apa-apa perniagaan pun yang anda akan lakukan, anda harus mempunyai keinginan yang tinggi untuk berjaya dan berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya. 
Sekiranya anda berminat dengan business Shaklee ini bersama saya, anda boleh menghubungi saya untuk dapatkan konsultasi secara PERCUMA.
Bazilah
ID : 1251677
WhatsApp/Call/SMS : 012-6830069
Instagram : towardsqualitylife
Fb Page : Towards Quality Life
Blog : towardsqualitylife.blogspot.my

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge